Mainos

Vasemmistoliitto järjestää jäsenkyselyn

Vasemmistoliitto kysyy Emu-kyselyssään jäseniltään, haluavatko ne puolueen jatkavan hallituksessa. Äänestyslipussa on yksi kysymys ja kolme vaihtoehtoa: ensimmäisessä vastaaja hyväksyy, että Vasemmistoliiton kansanedustajat äänestävät hallituksen Emu-esityksen puolesta. Toinen vaihtoehto on kielteinen, ja kolmas "en osaa sanoa".

Vasemmistoliiton jäsenäänestys järjestetään 25. marraskuuta-8. joulukuuta. Tulos julkistetaan maanantaina 8. joulukuuta illalla, ja puoluehallitus päättää linjastaan seuraavana päivänä, eli tiistaina.

Jos vaihtoehto "kyllä" tai "ei" saa yli puolet äänistä, on se automaattisesti puolueen linja. Muussa tapauksessa puoluehallitus ja eduskuntaryhmä varaavat oikeuden tulkita tulosta ja päättää linjasta itse. Puolueen johto ei halunnut arvioida, miten erilaisia äänten jakaumia tulkittaisiin. Puoluejohtaja Claes Andersson muistutti, että äänestys on sitova. Jos "ei" voittaa, lähtee Vasemmistoliitto hallituksesta viimeistään huhtikuussa, jolloin eduskunnan odotetaan hyväksyvän Suomen liittymisen Emuun.

Andersson perusteli kysymyksen ja vastausmahdollisuuksien muotoilua sillä, että jäsenet näin asetetaan saman dilemman eteen kuin puolueen johtokin.
-Tätä vaihtoehtoa halusimme mukaan, koska meillä on jäseniä jotka ovat aidosti edustuksellisen demokratian kannattajia ja sitä mieltä, että ratkaisu kuuluu eduskuntaryhmälle ja puoluehallitukselle tai -valtuustolle, Andersson sanoi.

Mielipidetutkimusten mukaan Vasemmistoliiton kannattajat suhtautuvat Emuun varsin kielteisesti. Varapuheenjohtaja ja puolueen Emu-projektin vetäjä Suvi-Anne Siimes huomautti, että kannattajat ja jäsenkunta on eri asia. Jäsenkunnan Emu-kielteisyys on Siimeksen arvion mukaan vähemmän tiukkaa.

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Martti Korhonen nälvi keskustan aloitetta neuvoantavasta Emu-kansanäänestyksestä. Hän neuvoi keskustaa seuraamaan Vasemmistoliiton esimerkkiä.
-Ei muuta kuin neuvoksi vaan, että eteenpäin Vasemmistoliiton viitoittamaa tietä kohti demokratian toteutumista. Näyttää vaivalloiselta heidän etenemisensä.

Hallituskysymys

Kaksikielisessä jäsenäänestyslipussa on seuraava teksti: Hallituksen tavoitteena on, että Suomi voi osallistua talous- ja rahaliitto Emun kolmanteen vaiheeseen 1.1.1999. Eduskunta päättää osallistumisesta alkuvuodesta 1998.

Emu-asia on hallituskysymys. Eduskunnan äänestyksessä Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän äänestyskäyttäytyminen ratkaisee jatkaako Vasemmistoliitto hallituksessa vai ei. Kyllä - Hyväksyn, että Vasemmistoliiton kansanedustajat äänestävät hallituksen Emu-esityksen puolesta. Ei - En hyväksy, että Vasemmistoliiton kansanedustajat äänestävät hallituksen Emu-esityksen puolesta. En osaa sanoa, eli jätän ratkaisun eduskuntaryhmän ja puolue-elinten harkintaan.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.