Mainos

Vasemmistoliitto jakanut ay-vaalirahaa rajatulle joukolle

Vasemmistoliitto on keskittänyt ammattiliitoilta tulevaa vaalirahoitusta rajoitetulle ehdokasjoukolle, kertoo Ilta-Sanomat. Rahavirrat on ohjattu yhdistysten kautta, eivätkä ay-järjestöt ole näin ollen joutuneet esiintymään vaalirahoittajina.

Järjestelmä on toiminut vuodesta 1995 asti, ja sen kautta on jaettu suuria tukiaisia. Aiemmin rahaa jaettiin Punajuuri ry:n ja Rakentajien vasemmistoyhdistyksen kautta. Vuoden 2007 eduskuntavaaleissa vaalitukiyhdistyksenä toimi Ohjelmatyö ry.

Ilta-Sanomien mukaan Vasemmistoliiton johto päätti, kenelle tukirahaa annetaan. Puoluesihteeri Sirpa Puhakka ei ota kantaa, kuka asiasta päätti. Hän sanoo, että nykyisellä järjestelmällä ei voida jatkossa jakaa rahoja.

- Haluamme vaalirahoituksesta mahdollisimman avointa ja läpinäkyvää, toteaa Puhakka.

- Puolueen sisällä on aiheuttanut närää, ettei rahaa jaettu tasan. Se keskustelu kesti aikansa, ja valtaosa ymmärtää, että on pakko satsata kärkiehdokkaisiin, Puhakka kertoo.

"Raha suoraan ehdokkaille"

Puoluesihteeri totesi Ilta-Sanomien haastattelussa, että tämäntyyppistä järjestelmää ei voi enää jatkaa. Puhakka kertoi STT:lle, että rahan kerääminen yhdistyksiin on osoittautunut hankalaksi ja se pitäisi lopettaa.

- Rahan jako ei ole ongelma niin kauan, kun raha menee suoraan ehdokkaille, ja ehdokkaat ilmoittavat avoimesti sen, mistä raha on tullut. Toivottavasti lainsäädäntö muuttuu jatkossa niin, että on ilmoitettava myös se, mihin rahat on käytetty.

- Ay-liikkeeltä tulleen rahan osalta on kyse moraalista ja eettisyydestä. Siinä ei ole ollut mitään laitonta. Jotkin ehdokkaat ovat olleet epätäsmällisiä siinä, mistä raha on tullut.

Suurimpien tukisummien saajat ovat Outi Ojala, joka sai 38000 euroa eurovaalikampanjaansa 2004, viime vuoden vaaleissa varaedustajaksi pudonnut Matti Kauppila 27000 euron potilla ja puolueen puheenjohtaja Martti Korhonen 22000 eurolla.

Matti Huutola ja Mikko Immonen saivat kumpikin tukea 20 000 euron edestä, ja Claes Anderssonia tuettiin 15 000 eurolla.

(MTV3-STT)

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.