Mainos

"Vasemmistolaisuus uudessa nousussa"

Vasemmistofoorumin tutkimusjohtaja Ruurik Holmin mielestä vasemmistolaisuus on uudessa nousussa Suomessa.

- Uusi toveri voi olla minkälainen tahansa. Vasemmisto ei enää hahmotu perinteisinä työläisinä, vaan on pätkätyöläisiä, tutkijoita, sairaanhoitajia, kaikenlaisia tovereita, Holm pohdiskeli MTV3:n Huomenta Suomessa.

Hän perää vasemmistolta kuitenkin uudistumista.

- Vasemmisto ei ole ollut pariinkymmeneen vuoteen niin uskottava vaihtoehto kuin meidän olisi pitänyt olla. Tämän eteen pitää tehdä jatkossa töitä voimakkaasti.

Työn juhlan aattona Holm muistuttaa, että työn käsite Suomessa on muuttunut.

- Vasemmiston pitäisi päivittää oma ymmärryksensä työn käsitteestä vastaamaan nykypäivän tilannetta. Työ on levinnyt kaikkialle, sitä tehdään kotona, joka paikassa.

Kansanedustaja Paavo Arhinmäki (vas.) vierittää vastuuta vasemmiston tilasta SDP:n suuntaan.

- Valitettavaa on ollut, että SDP on valunut aika tavalla oikealle. Vasemmiston kokonaiskannatusta ajateltaessa se on yksi syy siihen, että emme ole olleet iso, vahva vaihtoehto. Erityisesti SDP ja jossain mielessä vasemmistoliittokin ovat olleet osa sitä samaa, aika keskellä olevaa mössöä. Nyt tarvitaan uusia ideoita ja teemoja, Arhinmäki sanoo.

Sekä Holm että Arhinmäki katsovat, että vasemmistolaisen ja oikeistolaisen välillä on silti vielä eroja.

- Nykypäivän vasemmistolainen pyrkii tarkastelemaan ja haastamaan valtasuhteita siten, että ihmisten autonomia lisääntyy, Holm toteaa.

- Vasemmiston ja oikeiston suurin ero on se, miten yksilölle annetaan mahdollisuuksia toimia ja pärjätä yhteiskunnassa, jatkaa Arhinmäki.

Vappumarssit roskakoriin?

Entinen ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) on todennut, että vappumarssit ovat turhia. Arhinmäki ja Holm eivät allekirjoita ajatusta.

- Ainakin Helsingissä 90-luvun lopussa nimenomaan nuoret halusivat uudestaan nostaa vappumarssiperinnettä. Kyllä niillä on iso tilaus edelleen, Arhinmäki vakuuttaa.

- En oikein tiedä, miksi ne olisivat turhia. Ne ovat ainoita vastakulttuurisia tapahtumia, mitä Suomen vasemmistolla on jäljellä, Holm sanoo.

- En lähtisi uudistamaan vasemmistoa sillä tavalla, että lakkautetaan perinteitä, vaan uudistamalla niitä. Vanhojen perinteiden rinnalle voidaan tuoda myös uusia perinteitä, Holm summaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.