Mainos

Varusmiestutkimus: Enemmistö suorittaisi asepalveluksen

Miehistöstä puolet sekä ryhmänjohtajista ja reservinupseereista noin kolme neljäsosaa suorittaisi asepalveluksen ehdottomasti, vaikka se olisi vapaaehtoinen. Vain kahdeksan prosenttia kaikista varusmiehistä ilmoitti kieltäytyvänsä.

Tulokset ilmenevät Puolustusvoimien koulutuksen kehittämiskeskuksen ja Jyväskylän yliopiston Koulutuksen tutkimuslaitoksen tutkimuksesta.

Tutkimuksessa tutkittiin naisten ja miesten asepalvelukseen kohdistuvia odotuksia ja mielikuvia sekä niiden toteutumista. Tutkimus tehtiin vuosina 1996-97 peruskoulutuksen aikana ja palveluksen lopussa.

Selvimmät erot naisten ja miesten välillä esiintyivät palveluksen raskauden suhteen. Naiset ovat kokeneet palveluksen selvästi fyysisesti raskaammaksi kuin miehet ja miehet puolestaan psyykkisen rasituksen selvästi naisia raskaampana.

Varusmiespalveluksen mahdollisen keskeyttämisen suurimmiksi syiksi ilmoitettiin palveluksen psyykkinen raskaus sekä talous- ja raha-asiat. Naisten kohdalla suurin tekijä olivat palveluksen fyysinen raskaus sekä talous- ja raha-asiat.

Naisista 90 prosenttia ja miehistä noin 60 prosenttia oli sitä mieltä, että kumpaakin sukupuolta kohdellaan tasavertaisesti. Miehistä oli kuitenkin noin kolmasosa sitä mieltä, että heitä kohdellaan naisia huonommin. Naisista tätä mieltä oli vain viisi prosenttia.

Eräs naisten suurimmista huolenaiheista ennen palvelukseen astumista oli raha-asioiden hoidon ja hygieniaolojen ohella varusmiesten suhtautuminen. Vähiten heitä huolettivat palveluksen psyykkinen raskaus, ystävyyssuhteiden hoito sekä kantahenkilökunnan suhtautuminen.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.