Varusmies laitettiin kantamaan lähes 30 kilon painoista puupölkkyä hävityn kisan takia – vanha rasitusvamma uusiutui, kouluttajalle sakot

Lapin käräjäoikeus on tuominnut nuoremman rajavartijan esimiesaseman väärinkäyttämisestä sakkoihin.

Oikeuteen johtanut tapaus sattui elokuussa 2020 Lapin rajavartioston rajajääkärikomppanian harjoituksessa Inarissa. Varusmiehenä ollut alikersantti kertoi, että hänen ryhmänsä oli hävinnyt kilpailun, jonka seurauksena hänen ryhmänsä oli saanut voittajaryhmän rinkat kannettavakseen. Alikersantille itselleen ei ollut riittänyt rinkkaa. Hänen tarkoituksenaan olikin ottaa rinkka kannettavakseen, jos joku väsyy rinkan kantamiseen.

Koska alikersantille ei riittänyt ylimääräistä rinkkaa, oli kouluttaja käskenyt alikersanttia ottamaan 27 kiloa painavan puupökkelön kannettavakseen. Pökkelö oli niin painava, että kahden miehen piti nostaa se alikersantin harteille. Puupökkelön lisäksi varusmiehellä oli kannettavanaan oma henkilökohtainen varustus, johon kuuluu muun muassa ase sekä noin 25 kiloa painava rinkka. 

Näin oikeus arvioi teon

Saavuttuaan komppaniaan alikersantti oli valittanut kivusta kouluttajalle, ja kertonut vanhan marssimurtuman kipeytyneen pölkyn kantamisesta. Harjoituksen jälkeen alikersantti oli saanut usein vapautusta palveluksesta. Vielä nykyäänkin jalkaa rasitettaessa siinä tuntuu kipua.

Oikeuden mukaan kouluttajan menettely ei ole ollut palveluksen kannalta tarpeellista, ja hän on toiminut alaistaan nöyryyttävällä tavalla, kun on laittanut alikersantin kantamaan puupölkkyä. Tästä kouluttaja sai tuomion esimiesaseman väärinkäyttämisestä.

Kouluttaja vaati syytteen hylkäämistä ja kertoi oikeudessa, ettei ollut saanut perehdytystä koulutustapahtumaan. Hän oli käynyt rajavartijan peruskurssin ennen harjoitusta ja aloittanut kouluttajana noin kuukausi ennen harjoitusta. Oikeuden mukaan puutteellisella koulutuksella ei ollut merkitystä syyllisyyttä arvosteltaessa.

Yksi syyte hylättiin

Miestä syytettiin myös vammantuottamuksesta, mutta se syyte hylättiin. Varusmiehellä oli todettu marssimurtuma jalassa jo kesäkuussa 2019 eli noin vuosi ennen palvelukseen astumista. Oikeuden mukaan jäi epäselväksi, oliko vanha rasitusmurtuman pahentunut pölkyn kantamisen takia.

Oikeus tuomitsi nuoremman rajavartijan esimiesaseman väärinkäyttämisestä 15 päiväsakkoon, josta maksettavaa kertyy 435 euroa.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Lue myös:

    Uusimmat