Kouluttajat käskyttivät aliupseerioppilaat hyiseen veteen niin pitkäksi aikaa, että osa oppilaista sai tuntopuutoksia jalkoihinsa. Oppilaita myös juoksutettiin turhaan ja käskettiin kannatella taakkaa päänsä päällä kivuliaassa asennossa.
Tilanteet tapahtuivat samana päivänä viime lokakuussa Inarissa Ivalon rajajääkärikomppaniassa. Kovaa kohtelua koki tuolloin vajaat 40 aliupseerioppilasta.
Kouluttajia oli kaksi, tapahtuma-aikaan 23-vuotias luutnantti ja 20-vuotias vääpeli. Tavallisesti viikko-ohjelmaan ei kuulunut aamuliikuntaa, mutta vääpeli kysyi edeltävänä iltana aliupseerikoulun johtajalta lupaa aamujuoksuun.
– Saatais pirteitä miehiä ammuntoihin, hän perusteli.
Johtaja antoi luvan ja totesi, että viikko-ohjelmaan voitaisiin laittaa muutos.
Lue myös: Uusille alokkaille määrättiin maskipakko
Hyinen aamukylpy
Inarissa sää oli kyseisenä aamuna hädin tuskin lämpöasteiden puolella. Myös vesi oli nolla-asteista.
Ensin oppilaat pantiin maastojuoksemaan Saarineitamolammelle. Siellä kouluttajat jakoivat heidät viiteen jonoon ja käskyttäneet jono kerrallaan veteen.
Kun kaikki oppilaat olivat vedessä, ensimmäinen jono sai luvan palata rantaan. Oppilaiden mukaan jokainen oppilas joutui olemaan hyisessä vedessä noin 5-10 minuuttia.
– Tarkoituksena oli oppia sietämään kylmää vettä ja kehittyä epämukavassa tilassa, luutnantti selitti jälkeenpäin.
Luutnantti myönsi, ettei ollut tarkastanut veden lämpötilaa. Hän kuitenkin painotti, että teko oli johtunut ajattelemattomuudesta. Hänen mielestään teko oli vähäinen, kun huomioidaan, että rajajääkäreiltä edellytetään tavanomaista varusmiestä vahvempi fyysinen ja psyykkinen kestävyys.
Koulutukseen osallistunut vääpeli myönsi teon mukinoitta.
Lue myös: Liki 10 000 varusmiestä siirtyy tänään reserviin
Turhaa taakan kannattelua
Kylmä kylpy hyisessä vedessä aiheutti osalle oppilaista tuntopuutoksia.
Aamupalan jälkeen oppilaat siirtyivät ampumaradalle. Ammunta tapahtui vuorotellen niin, että puolet oppilaista ampui ja toinen puoli odotti tällöin omaa vuoroaan.
Vääpeli vahti ammuntoja, mutta luutnantti piti kuria myös odottavalle puoliskolle.
Luutnantti määräsi ampumisvuoroaan odottavat oppilaat nostamaan noin 20 kilon painoiset rinkat päänsä päälle ja kannattelemaan niitä siellä, kunnes tuli oma vuoro ampua. Rinkkoja ei saanut laskea alas.
Luutnantti ei selittänyt oppilaille mitenkään sitä, miksi heidän piti kannatella raskasta taakkaa ylhäällä. Hän kuitenkin selitti toimintaansa myöhemmin sillä, että oli keskustellut toiminnallisesta ammunnasta aliupseerikoulun johtajan kanssa ja päätynyt siksi toimimaan näin.
Luutnantin mukaan aiemmin odottelijoiden aika oli käynyt pitkäksi, mistä oli aiheutunut erilaista häiriökäyttäytymistä, mikä taas vaikutti ampujien suoritukseen.
– Näin ollen vuodenaika huomioiden odottava osasto olisi ilman oheisohjelmaa ollut toimettomana ja kylmissään, luutnantti selvitti.
Lue myös: Ukrainalaisen sotavangin vaimon loputon ikävä: Saanut vain yhden kirjeen rintamalinjan takaa
Yhteishengen kohotusta
Rinkkojen kannattelu jatkui noin 2,5 tunnin ajan.
– Tarkoitus on ollut, että ampujat tulevat tasaisen fyysisen rasituksen jälkeen vuorollaan lämpiminä ampumaan ja sekä sen jälkeen aikaan saada yhteishenkeä kohottava kilpailuasetelma osastojen välille niin ampumatuloksissa, kuin rinkan kannattamisessa, luutnantti puolusteli.
Osa oppilaista piti asentoa kivuliaana ja heidän kätensä, jalkansa ja selkänsä kipeytyivät.
Tapahtumia puitiin sittemmin Lapin käräjäoikeudessa, jossa syyttäjä vaati luutnantille ja vääpelille rangaistusta esimiesaseman väärinkäyttämisestä.
Palvelusohjesäännön mukaan maastojuoksu ja aamu-uinti voidaan suorittaa Saarineitamolammella, jos veden lämpötila on vähintään 12 astetta.
Rinkkojen kannattelu pään yläpuolella ei ollut yleinen toimintatapa tai ylipäätään tarpeellista koulutuksessa.
Lapin käräjäoikeus totesi, että molemmat kouluttajat käyttivät esimiesasemaansa väärin aamu-uinnin osalta ja luutnantti myös ammunnassa.
Käräjäoikeus määräsi rangaistukseksi luutnantille 25 päiväsakkoa ja vääpelille 15 päiväsakkoa.