"Nyt v**tu se rinkka kantoon" – luutnantti nöyryytti selkäkipuista rajajääkäriä hiihtomarssilla Inarissa, tuomittiin sakkoihin

2:20
Puolustusvoimat uusiutuu. MTV Uutiset uutisoi kokeilusta, jossa eri sukupuolta olevat upseerioppilaat majoitetaan yhteistupiin.

Lapin käräjäoikeus on tuominnut luutnantin sakkoihin esimiesaseman väärinkäyttämisestä. Rikos tapahtui viime vuoden marraskuun lopussa pidetyssä aselajiharjoituksessa Inarissa.

1994 syntynyt luutnantti oli käskenyt rajajääkäriä kantamaan raskasta rinkkaa ja taisteluliiviä harjoituksen loppuosuudella, vaikka jääkärillä oli kenttäsairaanhoitajan määräämä kantokielto selkäongelmiensa vuoksi.

Luutnantti oli tietoinen kantovapautuksesta. Harjoituksessa oltiin liikkeellä hiihtäen.

"Ei minun ongelmani"

Rajajääkäri oli käynyt kysymässä luutnantilta, miten hän osallistuu harjoitukseen kantovapaarajoituksen aikana. Luutnantti oli vastannut, että jääkärin tulee osallistua harjoitukseen eikä kantovapaa ole hänen ongelmansa.

Niinpä rajajääkäri oli heittänyt kantamuksensa telakuorma-auton lavalle, vaikka luutnantti oli kieltänyt laittamasta rinkkoja auton kyytiin. 

Myöhemmin luutnantti näki, ettei jääkärillä ollut rinkkaa selässään muiden harjoitukseen osallistuneiden tapaan. Hän oli käskenyt rajajääkäriä ottamaan rinkan mukaansa, koska niitä ei saanut kuljettaa auton matkassa.

– Nyt vittu se rinkka kantoon, luutnantti oli älähtänyt.

Jääkärin mukaan kielenkäyttö sisälsi paljon kirosanoja ja oli muutenkin nöyryyttävää. Paikalla oli tapahtumahetkellä muitakin henkilöitä.

Selkä jouduttiin leikkaamaan

Rinkan kanto aiheutti pistävää kipua rajajääkärin selkään. Hän oli tehnyt tapauksesta rikosilmoituksen käytyään lääkärissä kolme kuukautta harjoituksen jälkeen. Selkä jouduttiin myöhemmin leikkaamaan välilevyvaivojen vuoksi.

Syy-yhteyttä hiihtomarssin tapahtumiin ei kuitenkaan voitu varmuudella osoittaa. 

Luutnantti kiisti, että hän olisi tahallaan aiheuttanut rajajääkärille kärsimystä, vakavaa terveydellistä vaaraa tai nöyryyttänyt häntä. Hänen mukaansa käynnissä oli evakuointiharjoitus, johon osallistuvien piti toimia itsenäisesti. Hän oli sanojensa mukaan ohjeistanut laittamaan rinkan ahkioon ja antamaan osan sen sisällöstä muiden miesten kannettavaksi.

Todistajien mukaan käynnissä oli kaikkiaan ollut sekava tilanne, ja myös tavaroiden kuljettamisesta oli ollut jonkinlaista epäselvyyttä.

Käräjäoikeudessa luutnantti määrättiin maksamaan 30 päiväsakkoa esimiesaseman väärinkäyttämisestä. Korvauksien kera maksettavaa kertyi yhteensä noin 370 euroa.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja