Mainos

Varusmiehiltä runsaasti aloitteita

Varusmiehet ovat tehneet tänä vuonna 94 valtakunnallista aloitetta varusmiespalveluksen kehittämiseksi. Aloitteissa esitetään muun muassa kotiuttamisrahaa, päivänrahan korottamista sekä lisää Internet-yhteyksiä, maksuttomia lomamatkoja ja palvelusvapaita pääsykokeisiin valmistautumista varten.

Varusmiesten aloitteita käsitellään valtakunnallisilla varusmiestoimikuntapäivillä 23.-25. huhtikuuta Uudenmaan Prikaatissa Tammisaaressa. Päivät avaa merivoimien komentaja, kontra-amiraali Hans Holmström ja avauspuheen pitää Pääesikunnan asevelvollisuusosaston päällikkö, eversti Pertti Suominen.

Valtakunnallisille varusmiestoimikuntapäiville osallistuvat varusmiestoimikuntien puheenjohtajat jokaisesta puolustusvoimien varusmieskoulutusta antavasta joukko-osastosta sekä varusmiestoimikuntien ohjaajia, sosiaalikuraattoreita, maanpuolustusalueiden sosiaalipäälliköitä ja Pääesikunnan henkilöstöä. Norjan, Ruotsin ja Tanskan puolustusvoimien virkamiesedustajat ja varusmiehet seuraavat päiviä kutsuvieraina.

Vuosittain järjestettävän tapahtuman tavoitteena on syventää ja yhdenmukaistaa varusmiestoimikuntatyötä sekä käsitellä ajankohtaisia varusmiesten sosiaalisia ja palvelusolosuhteita koskevia asioita.

Lihapiirakoille kyllä, pakastekalalle ei

Varusmiestoimikunnat ovat tehneet vuodesta 1971 arviolta pari tuhatta aloitetta palveluksen ja varusmiesten sosiaalisten olojen kehittämiseksi. Ensimmäisten rykmenttien komentajille tehtyjen aloitteiden ansiosta muun muassa tupien ikkunoihin saatiin hyttysverkkoja, sotilaskodeissa alettiin myydä lihapiirakoita ja ruokaloista poistettiin vuotavat mukit. Sen sijaan esimerkiksi silakoiden valmistusmenetelmän muuttaminen tai niiden korvaaminen pakastekalalla, sekä esitys siitä että ryhmänjohtajille ja kokelaille annettaisiin lupa keittää kahvia iltaisin tuvissaan, eivät menneet läpi.

Sittemmin varusmiesten aloitteet ovat vaikuttaneet varusmiesten koulutusjärjestelmän uudistukseen vuonna 1998 ja sosiaalis-taloudelliseen kehittämisohjelmaan vuosille 2001-2004. Pääesikunnan johtaman ohjelman tavoitteena on tehdä esityksiä varusmiesten päivärahan korottamiseksi, pienten korvausten ja etuuksien nostamiseksi ja maksuttomien lomamatkojen lisäämiseksi.

Varusmiestoimikuntia on 36 joukko-osastossa. Ne toimivat suoraan joukko-osaston komentajan alaisena ja niiden tehtävänä on kehittää osaltaan varusmiesten asemaa ja palvelusolosuhteita. Ne järjestävät ohjelmaa myös vapaa-ajalla, kerhoista konsertteihin. Varusmiehet valitsevat toimikuntien jäsenet keskuudestaan.

(MTV3)

Aloitteet ovat nähtävissä myös Internetissä:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.