Varusmiehille oma painonhallintahanke

Painonhallintaan ja fyysisen kunnon parantamiseen pyritään muun muassa terveellisten välipalojen ja terveystarkastusten avulla.

Puolustusvoimat ja Kansanterveyslaitos ryhtyvät yhdessä ehkäisemään ja vähentämään varusmiesten ylipainoa. Kolmivuotisessa hankkeessa on mukana vuosittain noin tuhat varusmiestä.

- Viime vuosina on käynyt ilmi, että pojat ovat keskimäärin aiempaa lihavampia. He ovat Cooperin testin ja lihaskuntotestin perusteella myös huonokuntoisempia. Tilanne on pysynyt 2000-luvulla varsin samankaltaisena, toteaa dosentti Antti Uutela Kansanterveyslaitoksesta.

Painonhallintahanke toteutetaan Kainuun Prikaatissa Kajaanissa sekä Panssariprikaatissa, joka toimii Hattulan Parolassa Hämeenlinnan lähellä. Ensimmäisinä ovat tämän vuoden tammikuussa palvelukseen tulleet varusmiehet. Tavoitteena on Uutelan mukaan sekä kohentaa fyysistä kuntoa että vähentää ylipainoa.

Armeijan ruoka on Uutelan mukaan sinänsä terveellistä ja monipuolista. Ylipainoa tuovat - kuten siviilissäkin - pikemminkin rasvaiset ja makeat välipalat. Ongelmia voi syntyä myös siitä, jos kunnon ateriaa ei ehdikään syömään ja nälkäistä vatsaa täytetään herkuilla.

- Silloin pitää palvelusjärjestelyjä miettiä uudelleen, huomauttaa Uutela.

Sotilaskodit ovat osaltaan hankkeessa mukana. Ne pyrkivät tuomaan tarjolle entistä enemmän kevyitä välipaloja ja vähäsokerisia herkkuja. Esimerkiksi Kajaanin sotilaskoti on kehittänyt entistä kevyemmän munkin, johon on leivottu sisään muun muassa mustikkaa.

- Tarkoitus on sekä muuttaa tarjontaa että vaikuttaa poikiin itseensä, sanoo Uutela.

Kajaanin ja Parolan uusille varusmiehille on tehty terveystarkastus, jossa tutkittiin painon ja pituuden lisäksi veren kolesteroli- ja sokeriarvot. Lisäksi mitattiin kehon rasva- ja lihasprosentit. Elämäntapoja koskevan kyselylomakkeen he saivat vastattavakseen jo ennen asepalveluksen alkamista.

Myöhemmin vastaava terveystarkastus tehdään peruskoulutusajan päätteeksi sekä ennen armeijan leivistä poistumista. Viimeiseksi tulee vielä kyselylomake, johon on tarkoitus vastata noin vuosi siviiliin paluun jälkeen.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat