Mainos

Varusmiehellä läheltä piti -tilanne harjoituksessa Rovajärvellä

Jääkäriprikaatin harjoituksissa sattui tänään läheltä piti -tilanne Rovajärvellä, kun varusmiehen ase laukesi tahattomasti noin 15 senttimetrin päähän varusmiehen jaloista.

Tilanne sattui, kun sotilaspoliisijoukkueen ammuntaan liittyvässä irtautumisessa varusmies oli heittänyt savukäsikranaatin.

– Samalla, kun tämä taistelija heitti savuheitettä, niin ase riippui piippu alaspäin olalta. Kun hän heitti, niin ase heilahti sivulle ja otti varusteisiin kiinni. Ja kun tämä vaihdin, jolla säädellään, että onko ase varmistettu, sarjatulella vai kertatulella, oli löystynyt, niin ase siirtyi siinä itsestään kertatulelle. Varusmiehen heittäessä liipasin oli osunut ilmeisesti johonkin varusteisiin. Ase laukesi sitten siihen alaspäin, harjoituksen johtaja, everstiluutnantti Reima Vanhanen kertoo tapahtumista.

Vanhasen mukaan varusmies oli toiminut juuri niin kuin oli pitänytkin.

– Aseen piippu oli vaarattomaan suuntaan eli alaspäin tässä vaiheessa, kun siinä oli miehiä ympärillä. Ase laukesi siihen maahan jalkojen etupuolelle, hän kertoo.

Kukaan ei loukkaantunut tilanteessa, mutta ammunta keskeytettiin välittömästi. Käytetty ase on tarkistettu ja poistettu käytöstä.

Aseita tarkistetaan jatkuvasti

Vanhasen mukaan sattunut läheltä piti -tilanne on harvinainen.

– En kyllä itse muista aiempaa, mutta voi olla, että tällaista on tapahtunutkin. Ei ole omalla uralla sattunut kohdalle, hän sanoo.

Vanhasen mukaan varusmies itse tarkistaa aseensa kouluttajan opastuksella viikoittain esimerkiksi ammuntojen yhteydessä. Mikäli aseessa havaitaan jotain poikkeavaa, se tutkitaan tarkemmin.

– Ajan mittaanhan ne kuluvat ja sen takia niitä aina välillä tuolla asevarastolla tarkistellaan. Nyt oli varmaan tämän vaihtimen loppu ja se vaihdetaan seuraavaksi ja se on sen jälkeen taas toimiva ase, hän sanoo.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja