Mainos

Varsovan ilmastokokouksessa neuvotellaan aikatauluista ja rahoituksesta

Maailman ilmastoneuvottelijat kokoontuvat maanantaina Puolaan Varsovan kansallisstadionille melko matalin odotuksin.

- Varsovan ilmastokokouksessa pitäisi pyrkiä edistämään maailmanlaajuisia ilmastotoimia ja sen lisäksi pääsemään eteenpäin neuvotteluissa 2015 tehtävästä ilmastosopimuksesta, sanoo Suomen pääneuvottelija Harri Laurikka ympäristöministeriöstä.

Järjestöt toivovat konkreettisempia tuloksia.

- Nyt, kun tutkijoiden varoitukset ovat kiihtyneet kilpaa arktisen alueen sulamisen kanssa, niin me toivomme, että Varsovassa tämä näkyy uutena kunnianhimona ja tarmona hallitusten osalta kiihdyttää päästövähennyksiä, toivoo Greenpeacen ilmastopoliittinen neuvonantaja Kaisa Kosonen.

Tutkija pitää kokouksen tärkeimpänä kysymyksenä päästövähennysten aikataulua.

- Keskeiset kysymykset liittyvät siihen, missä vaiheessa maat laittavat uusia ilmastolupauksia pöytään. Tapahtuuko se 2014 vai vasta 2015, seuraavan ison kokouksen kynnyksellä, pohtii Ulkopoliittisen instituutin tutkija Antto Vihma.

EU esittää, että päästöävhennyslupaukset annettaisiin ensi vuonna. Yhdysvaltojen mielestä vuoden 2015 alussa on riittävä aikataulu.

Järjestöt vaativat ilmastorahoitusta 

Yhdeksän suomalaista järjestöä vaati tänään, että Varsovassa Suomi ja muut rikkaat maat kaksinkertaistaisivat ilmastorahoituksen kehitysmaille. Pääneuvottelija tyrmää toiveen.

- Emme odota, että ilmastorahoituksesta tulisi Varsovan kokouksessa suuria päätöksiä, sanoo Laurikka.

Tämänpäiväisen uutisen mukaan ilmakehän kasvihuonekaasupitoisuudet nousivat viime vuonna jälleen uuteen ennätykseen. Varsovan kokouksessa kuitenkin vasta suunnitellaan, miten ongelma ratkaistaan.

- Huonolta näyttää. Näyttää, että maat ovat taas tulossa kokoukseen takki auki - EU mukaan lukien - vailla mitään uusia avauksia, moittii Kaisa Kosonen.

Tutkija näkee sentään myönteisiä merkkejä Kiinan ja Yhdysvaltojen viimeaikaisessa toiminnassa.

- Yhdysvallat on tehostanut kotimaisia ilmastotoimia. Kiinakin toimii kotimaassa, vaikka on vielä varovainen neuvottelupöydissä. Molemmat ovat rakentavampia ja paremmalla jalalla liikkeellä kuin Kööpenhaminan aikoihin, arvioi Antto Vihma.

10 000 osallistujaa kokouksessa

Varsovan kokoukseen odotetaan noin 10 000 osanottajaa. Vasrinaisia neuvottelijoita on 4 000, loput ovat median, järjestöjen ja yritysten edustajia. Pääneuvottelijan mielestä kokous on tarpeellinen, vaikka merkittäviä tuloksia ei nyt saataisikaan.

- Odotamme merkittäviä päätöksiä vuonna 2015 ja nämä 10 000 ihmistä kokoontuvat ja miettivät, miten asiaa voidaan viedä eteenpäin. Kyse on globaalista kysymyksestä ja on selvää, että tarvitaan paljon ihmisiä, että asia pystytään ratkaisemaan eri sektoreilla kaikkialla maailmassa, perustelee Harri Laurikka.

- Kyllä se on todella turhauttavaa ja monesti tulee itsekin mietittyä, onko tämä kaikkien näiden lentokilometrien arvoista. Mutta tähän mennessä olemme kuitenkin saaneet enemmän päästövähennyksiä aikaan maailmanlaajuisesti kuin, jos tätä prosessia ei olisi ollut, arvelee Greenpeacen Kaisa Kosonen.Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja