Varoitus suosituista ruohonleikkureista! Siili ei ymmärrä väistää – "Lähtee jopa raajoja"

Asiantuntija kertoo, kuinka pihasta tehdään siiliystävällinen 3:40
KATSO MYÖS: Asiantuntija kertoo, kuinka pihasta tehdään siiliystävällinen.

Robottiruohonleikkuri säästää ihmiseltä vaivaa, mutta voi olla pihalla piileskelevälle siilille kohtalokas.

Turun eläinsuojeluyhdistys (TESY) kertoi toukokuussa Facebook-julkaisussaan karmean kohtalon kokeneesta siilistä. Turun eläinsuojeluyhdistykselle toimitettu siili oli joutunut ruohonleikkurin tai trimmerin silpomaksi, postauksessa kerrotaan. Siili ei selvinnyt vammoistaan. 

– Leikkurien jäljiltä siileiltä lähtee irti ihoa, piikkejä, jopa raajoja. Niillä on tavattu murtumia, nenävammoja ja erilaisia viiltohaavoja, TESY kertoo postauksessaan.

Modernit ruohonleikkurit eivät ole hirveän kovaäänisiä, joten siili ei välttämättä huomaa sitä. Säikähtäessään siili ei usein lähde pakoon, vaan kääriytyy kerälle odottamaan, kunnes vaara on ohi. Ruohonleikkuri ei tunnista siiliä, ja voi siten ajaa siilin päältä aiheuttaen sille ikäviä vammoja.

– Jos havaitset loukkaantuneen siilin, tai huomaat itse vahingoittaneesi siiliä, ota heti yhteys eläinlääkäriin, joka osaa arvioida hoidon tarpeen, TESY neuvoo.

Turun eläinsuojeluyhdistys kasasi julkaisussaan vinkit, joilla voit ehkäistä siilien ja muiden pieneläinten joutumista robottiruohonleikkurin vahingoittamaksi.

  •  Tarkista piha-alue siilien varalta ennen ruohonleikkurin käynnistämistä. 
  •  Leikkaa ruoho valoisan aikaan, jotta näet pihalla mahdollisesti liikkuvat siilit.
  •  Ole tarkkaavainen ja varo liikkuvia kohteita. Hidasta vauhtia, jos havaitset siilin pihallasi ja anna sen väistää.
  •  Jätä leikkaamatta osia ruohikosta, joita siilit voivat käyttää piilopaikkoina sekä ruokailualueina.
  •  Käytä siiliystävällisiä ruohonleikkureita. Ruohonleikkurit, joissa on toiminto, joka nostaa terät ylös havaitessaan esteen, voivat estää vahinkoja yhteentörmäyksessä siilin kanssa.

Julkaisun kommenteissa on sensuroimaton kuva loukkaantuneesta siilistä. Kuva ei sovi herkille. Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä

Lue myös:

    Uusimmat