Varo Tukholman takseissa! Hurjia summia huijattu

Kun taksien hinnoittelua ei säädellä, turisteilta voidaan yrittää huijata suuriakin summia kyydistä – näin on käynyt ainakin Ruotsissa. Visit Swedenin PR-vastaava suosittelee käyttämään vain tuttuja taksifirmoja ja kiinnittämään huomiota auton ikkunaan kiinnitettyyn hintalappuun.

Ruotsissa taksien hinnoittelua ei ole säädelty valtion taholta ja taksialalla vallitsee täysin vapaa markkina. Se on johtanut lukuisiin huomiota saaneisiin lieveilmiöihin. Taksimatkoista on saatettu veloittaa useita satoja euroja.

– Ruotsissa on puhuttu aika pitkään siitä, että asialle pitäisi tehdä jotain, kommentoi tilannetta Visit Swedenin PR-vastaava Joonas Halla.

Jotain on jo tehty. Hinnoitteluun puuttuvaa lakia yritetään lobata ja esimerkiksi lentokentille on jo luotu selkeä järjestys, jossa eri yritysten taksit ryhmitellään eri tolpille. Luotettaville firmoille pyritään antamaan enemmän tilaa kuin pimeille takseille.

Järjestely toimii ainakin Arlandan lentokentällä ja Göteborgissa.

– Lentokentällä on jonotusjärjestelmiä, joissa on näytetty kylteillä, mitkä taksifirmat ovat missäkin jonossa, Halla selittää.

Suositeltavaa tilata etukäteen

Luotettavia taksifirmoja ovat Hallan mukaan ainakin Taxi Stockholm, Taxi 020 ja Taxi Kuriren, joiden hinnoittelu on selkeää. Pimeän taksin voi siis erottaa nimestä: jos taksissa ei ole selkeästi jonkun luotettavan taksifirman nimeä, niin sitä kannattaa välttää.

– Jos on tumma auto, jolla on hinnat ikkunassa ja pelkkä taksikyltti katolla, en hyppäisi mukaan, Halla kiteyttää.

– Vaikka tolpalla sataisi räntää vaakatasossa ja vaikka kuka tulisi siihen huutelemaan, kannattaa hypätä luotettavan taksifirman taksiin.

Halla suosittelee taksien tilaamista etukäteen. Joillain luotettavilla yhtiöillä on puhelimeen ladattavia sovelluksia, joilla taksin voi tilata erikseen.

Taksitolpallakin pärjää, kun pitää mielessään luotettavien taksifirmojen nimet ja huolehtii siitä, että menee kyytiin vain, jos nimi löytyy autosta. Muuten pimeät taksit voivat muistuttaa paljon muita takseja. Niissäkin voi olla esimerkiksi taksimittari, mutta todellinen hinta lukee pienellä auton ikkunassa.

 Hintaa on vaikeaa huomata, mutta jos vahinko pääsee tapahtumaan ja epäluotettavaan taksiin nousee, kuljettaja voi vedota siihen, että hinta oli näkyvissä. Hinnan tarkistaminen tai kysyminen kuljettajalta etukäteen on matkustajan vastuulla.

– Minulle kävi kerran itselleni niin, että tuli sellainen lasku, että sanoin, etten aio maksaa sitä, Halla paljastaa.

– Sain neuvoteltua hinnan paikan päällä, mutta jos se ei onnistu, kannattaa konsultoida juristiaan.

Valitukset taksien hinnoittelusta käsittelee Ruotsin liikennevirasto.

Lue myös:

    Uusimmat