Varo tätä vakavaa virhettä krapulassa

Krapulassa on syytä välttää virheitä, joilla voi olla kauaskantoisia vaikutuksia. Yksi näistä on krapularyyppy.

Omaa juomistaan kannattaa seurata. Korjaussarja eli krapularyyppy on ensimmäinen askel lisääntyneeseen juomiseen ja alkoholismiin.

– Ensinnäkään missään tapauksessa kenenkään ei kannata ottaa korjausryyppyjä. Jos on krapula, se kärsitään ja hoidetaan, neuvoo Eiran sairaalan alkoholismiin perehtynyt yleislääkäri Simo Granat.

Jos krapulaa alkaa korjailla alkoholilla, päivä jatkuu kahdeksi ja mahdollisesti vielä pidempään. Sen vuoksi hyvä nyrkkisääntö on myös se, ettei juo kahta päivää peräkkäin. Monella tissuttelu lähtee lapasesta juurikin kesäaikaan, vapailla ja lomilla.

– Juodaan, korjaillaan, sitten otetaan illalla taas. Huomaamatta se homma luisuu käsistä. Se on yleistä, kertoo Granat.

– Kannattaa miettiä, että jos on tarve korjaussarjoille, niin oliko se ensimmäinenkin kerta jo vähän liikaa. Silloin ollaan jo ongelmakäytön puolella.

Loma laukaisee alkoholin kulutuksen

Granat muistuttaa, että moni työssä käyvä huomaa alkoholisoituvansa juuri lomalla. Koko viikko saattaa mennä juhliessa, jolloin töihin palattua hieman korjaillaan.

– Siitä se voi lähteä lapasesta. Pian huomaa, että on vuosi tai pari mennyt ”korjaillessa”.

Kun alkoholin juomisen alkaa kokea ongelmaksi, on asia hyvä ottaa puheeksi myös lähipiirissä tai esimerkiksi työterveydenhuollossa. Lisäksi useiden testien antaman pistemäärän perusteella voi arvioida omaa omaa alkoholikäyttäytymistään.

Vaikka keskimääräiset juomamäärät pysyisivät kohtuullisina, kertaluontoiset suuret kulutukset lisäävät sairastuvuusriskejä eri sairauksiin.

Kulutatko liikaa?

Suurkulutukselle on kaksi määritelmää; viikkokulutuksen määrä yhteensä, ja kertakulutuksen määrä. Naisilla suurkulutus tarkoittaa kerralla viittä tai useampaa annosta alkoholia (esimerkiksi pullo III-olutta, 12 cl viiniä tai 4 cl väkeviä) tai viikossa yli 16 annosta. Miehillä se tarkoittaa kerralla seitsemää tai useampaa annosta alkoholia tai 24 annosta viikossa.

Riskirajat ylittyvät myös jos jokapäiväinen annos alkoholia on naisilla kaksi annosta ja miehillä neljä annosta. Jos näistä mennään yli, on kyseessä terveysriski. Viimeistään silloin, kun ulkopuoliset alkavat huomautella, on hyvä katsoa peiliin.

– Jokaisen kannattaa pitää asiat mielessä, muttei tarvitse ahdistua. Alkoholi on aina etanolia, ja suurina annoksina se ei ole terveellistä. Kohtuullisina annoksina se on paikallaan.

AVA / Siiri L'Ecuyer

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat