Varo jouluista viemärivirhettä! Älä kutsu rottia juhla-aterialle

Suomalaiset eivät tiedä tai viitsi vieläkään huolehtia oikeasta kierrättämisestä. Tämä näkyy mm. näin joulun alla kun viemäristöön kaadetaan kinkkurasvoja rottien herkuksi.  

–Ne voi uida pöntön kautta kyläilemään. Istu siinä sitten rauhassa lukemassa sarjiksia, muistuttaa viemärisukeltaja Teemu HSY:n tietoiskussa.

Helsingin seudun ympäristöpalvelut kampanjoi oikean kierrätyksen perille saamikseksi. Pääkaupunkiseudun elokuvateattereissa pyörii kampanjavideo, joka naurattaa, mutta myös pistää ajattelemaan. Ehkä ei sittenkään kannata laittaa vessanpönttöön puuron, keiton loppuja tai sitä kinkusta sulanutta rasvaa.

–Rasva on rottien herkkua ja aiheuttaa viemäristöön pahoja tukoksia. Moni ei ehkä tiedä tai tule ajatelleeksi, että kinkun paistorasvat ja muut biojätteet aiheuttavat viemäristössä ongelmia, sanoo ympäristöasiantuntija Anu Helosvuori Helsingin seudun ympäristöpalveluista.

Rottahavaintopuheluja tulee esimerkiksi torjuntafirma Anticimexiin päivittäin. Rottien määrää ei tiedä kukaan.

–Kyllä rottia viemäristöstä löytyy aika runsaasti. Me teemme ihan päivittäin rottatorjuntatyötä pääkaupunkiseudulla ja ympäri Suomea, kertoo palvelupäällikkö Jammu Rantanen Anticimexistä. 

Rottien etenemistä viemäristössä ei estä juuri mikään. Ne lähtevät usein liikkeelle mm. putkiremonttien aikana.

–Me olemme tavanneet parikin sellaista tapausta tänä vuonna, että rotta on tullut putken ulkoreunaa pitkin kerrostalossa, jyrsinyt itsensä lattiakaivon reunasta, kaakelin ja lattiakaivon välistä huoneistoon ja mennyt sieltä sitten tekemään tuhojaan. Kaakelikaan ei estä rotan menoa, sillä rotan hampaat kasvavat sen verran paljon vuoden aikana, että niillä on pakottava tarve jyrsiä jotain, kuvailee Rantanen MTV:lle.

Ympäristöasiantuntija muistuttaakin oikeasta tavasta toimia kinkkurasvan kanssa. 

–Jos ei malta hyydyttää kinkun paistorasvaa ja se on nestemäistä, niin silloin se laitetaan tiivissä rasiassa sekajäteastiaan. Jos kuitenkin malttaa hyydyttää rasvan ja se on kiinteää, niin silloin sen voi laittaa biojäteastiaan, kertoo ympäristöasiantuntija Anu Helosvuori.

Katso HSY:n video Siisti viemäri - Älä ruoki rottaa!


Lue myös:

    Uusimmat