Rotat jyrsivät tiensä läpi vaikka betonista: "Tuhotut sähköjohdot voivat sytyttää jopa tulipalon"

Helsingin rottaongelma räjähti käsiin 7:33

Helsingin rottien määrä on puhuttanut viime kuukausina. Vaikka rottien haitaksi monien mielessä nouseekin ensisijaisesti leviävät sairaudet, suurin haitta koskee niiden jyrsimiä rakenteita ja tuhoamaa infrastruktuuria.

– Rotat tuhoavat rakenteita ja levittävät roskia. Toki ne voivat levittää myös tauteja, kuten salmonellaa, erityisesti jos pääsevät sisälle elintarvikevarastoon. Tietoon ei kyllä ole tullut tapauksia tällä vuosikymmenellä, kertoo terveystarkastaja Jukka Kiesi Helsingin kaupungilta Huomenta Suomen lähetyksessä.

Vaarana pääsy rakenteisiin

Täysikasvuinen suuri rotta voi olla noin 30 senttimetriä pitkä, minkä lisäksi sillä on lähes itsensä pituinen häntä. Tuhoja rotta aiheuttaa hampaillaan. Rotan hampaat kasvavat koko sen elämän, joten sillä on myös jatkuva tarve nakertaa ympäristöään.

– Ne menevät tarvittaessa läpi asfaltista ja betonista, kertoo Anticimex Oy:n palvelupäällikkö Jammu Rantanen.

– Jos ne pääsevät rakenteisiin, voivat ne sähköjohtoja nakertaessa aiheuttaa haittaa paloturvallisuudelle.

Rottien hammashuollon kohteita on löydetty muun muassa sähkökaapeista, vaikka Rantasen tietoon ei olekaan tullut niiden vuoksi syttyneitä tulipaloja.

Huono jätehuolto tietää rotalle juhlia

Rottien määrä kasvaa vieraiden mukaan, kun niillä on riittävästi ravintoa, lämpöä ja suojaa. Rottakannan karsimisessa ollaan Rantasen mukaan siirtymässä myrkyttömään torjuntaan, jota hän kuvailee kaikin tavoin myrkkyjen käyttöä paremmaksi ratkaisuksi. Loukkujen avulla voidaan muun maussa konkreettisesti seurata kiinni saatujen rottien määrää. Loukut tappavat rotat joko sähköllä tai perinteisen hiirenloukun kaltaisella menetelmällä.

Jos rottia ei halua nähdä omassa lähipiirissään, kehottavat asiantuntijat tarkkuuteen jätehuollon kanssa. Jos jäteastiassa on reikiä tai sen kansi on jäänyt ylitäytön vuoksi auki, pääsee rotta sisälle ruokailemaan. Myös jäteastian ulkopuolelle jääneet jätteet ovat jyrsijöille mieleen. Koska rotat elävät mielellään myös viemäreissä, kannattaa asiantuntijoiden mukaan myös pohtia, mitä jätteitä kaataa viemäriin.

Videolla terveystarkastaja Jukka Kiesi ja palvelupäällikkö Jammu Rantanen kertovat, kuinka rottia tänä päivänä jaahdataan.

Lue myös:

    Uusimmat