Mainos

Rasva ja ruoantähteet ovat viemärirotalle mieleen – "Rotta voi uida jopa vessanpöntöstä sisälle"

Helsingin seudun ympäristöpalvelut pyrkii lisäämään ihmisten tietoisuutta rasvan haitallisuudesta putkistossa. Viemäritukokset, vesivahingot ja jopa vessanpöntöstä kotiin uiskenteleva rotta ovat kaikki potentiaalisia haittoja, joita ruoantähteet ja rasva voivat viemäristössä aiheuttaa.

Helsingin seudun ympäristöpalveluiden vesihuollon yksikön päällikkö Sami Sillstén kertoo, että rasva viemäriputkistossa on jätevesiverkoston toimivuudelle iso haaste. Rasva saattaa tukkia putkiston ja siten aiheuttaa pahimmassa tapauksessa jopa vesivahingon.

– Jos kiinteistön sisällä tai sen ulkopuolella putki tukkeutuu ja talon sisällä joku vetää vessan, putki ei vedä, vaan vesi nousee ylös jostain alemmasta viemäröintipisteestä. Tällaiset tilanteet ovat aiheuttaneet vesivahinkoja, kun ehtaa jätevettä nousee taloon sisälle, Sillstén kuvailee.

Helsingissä on muutamia paikkoja, joissa putkisto joudutaan puhdistamaan rasvasta kuukausittain. Rasvaa päätyy putkistoon lähinnä kotitalouksista ja ravintoloista.

Sillstén kertoo, että moni erehtyy kaatamaan rasvaa viemäriin siinä uskossa, että pieni rasvajäte ei putkistossa haittaa.

– Ongelma kuitenkin syntyy, kun joukko ihmisiä toimii täsmälleen samalla tavalla. Ravintoloilla tulee olla keittiössä rasvanerottimet, mutta joskus näissä on puutteita tai rasvanerotinta ei ole huollettu, jolloin rasvaa saattaa päätyä putkistoon.

Ruoantähteet ja rasva houkuttelevat viemärirottaa

Joulun aikaan HSY kampanjoi jälleen näkyvästi sen puolesta, että ihmiset eivät heittäisi kinkun rasvoja ja ruoantähteitä viemäriin.

Sillstén kertoo, että Helsingin seudun ympäristöpalveluiden kampanjoilla on ollut yleensä positiivisia vaikutuksia. Tietoisuuden lisääntyessä myös rasvajätteen määrä vähenee putkistossa.

– Kyllä ihmiset selvästi vähentävät rasvajätteen heittämistä viemäriin, kun heitä muistuttaa sen haitoista.

Rasva putkistossa voi aiheuttaa tukosten lisäksi muitakin ongelmia. Sillstén kertoo, että Helsingin seudun ympäristöpalveluihin on muutaman kerran soitettu tapauksista, joissa rotta on uinut asuntoon sisälle vessanpöntöstä.

– Rotille rasva ja ruoantähteet ovat mieleistä evästä. Ruokaa ja rasvaa ei todella kannata putkistoon päästää, sillä samalla tulee ruokkineeksi putkistossa eläviä rottia. Jos putkistossa kulkisi vain viemärivettä, eivät rotatkaan siellä viihtyisi.

Sillstén huomauttaa, että jos jostain tietystä putkistosta laskeutuu jatkuvasti ruokaa viemäriin, rotta saattaa lähteä putkistossa kohti lähdettä ruoan toivossa.

– Rotta kulkee viemäreitä pitkin lähemmäs kiinteistöä ja lopulta tarvittaessa pöntöstä ylös. Se on erittäin epämiellyttävä yllätys. Rasva ja ruoantähteet tulisi aina laittaa biojäteroskikseen.

Sillstén ohjeistaa heittämään ylimääräisen paistinrasvan roskiin esimerkiksi pyyhkimällä paistinpannusta rasvan talouspaperiin. Jos rasvaa on paljon, sen voi valuuttaa ensin tyhjään maitopurkkiin ja siitä myöhemmin biojätteeseen. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.