Me hölmöt suomalaiset emme opi – mutta yksi asia jouluna luonnistuu: Putkimiehet kertovat suomalaisten viemäreiden saloista

Suomalaisten viemäreistä löytyy usein kummallista tavaraa 1:20
Kinkkurasvaa ei koskaan saa hävittää viemäriin.

Joulun alla on hyvä hetki puhua putkista, viemäreistä ja niihin kuulumattomista kinkkurasvoista. Ja ketkäpäs siihen vastaisivat paremmin kuin itse putkimiehet.

Putkimiesten mukaan me suomalaiset emme yleensä tahallaan tuhoa putkistojamme. Välinpitämättömyyden seurauksena suomalaisten viemäreihin päätyy usein kuitenkin eriskummallista tavaraa. Pahimmillaan nämä pienet huolimattomuudet voivat kasvaa isommiksi ongelmiksi.

Helsingin LVI-Huolto Oy:n palvelupäällikkö Annukka Miettisen mukaan yleisimmät asiat, millä suomalaiset huolimattomuuttaan tukkivat viemärit ovat vanulaput, vanupuikot, tamponit ja terveyssiteet.

– Nuo naisten hygieniatuotteet herättävät suurta ihmetystä, sillä niistä on kuitenkin varoitettu jo iät ja ajat, pohti Miettinen.

Julkisista wc-tiloista löytyy naisten hygieniatuotteille soveltuvat roskapöntöt, sekä seinälle kiinnitetty varoitus, ettei tuotteita tulisi heittää pönttöön. Varoituksista huolimatta me suomalaiset vedämme niitä vessoista läpi.

– Muutamissa paikoissa käymme ihan viikoittain huuhtelemassa putkista terveyssiteitä, kertoi Sisu ympäristöpalvelu Oy:n työpäällikkö Pasi Nevalainen.

Putkimielle on myös aivan arkipäivää kaivaa viemäreistä lastenleluja ja kaukosäätimiä, joita lapset innoissaan vessanpönttöihin heittävät.

Viemärit ovat aarrekätköjä

Putkimiehille on yhä mysteeri, kuinka ihmiset onnistuvat saamaan isompia tavaroita viemäreihin asti. Epäilys kuitenkin on, että vessan tarpeiden joukkoon tippunutta tavaraa ei mieluusti noukita sieltä pois. Tällöin helpompi ja hygieenisempi vaihtoehto on vetää pönttö.

Viemäreiden sisällöt yllättävät toisinaan putkimiehetkin. 

– Yksi erittäin käsittämätön asia, jonka löysimme pohjaviemäristä, on katuharjan harjaosa. Teimme jopa asukkaille kyselyn asiasta, mutta se jäi silti isoksi mysteeriksi, muisteli Miettinen.

Pienempiä vaatteita, kuten sukkia ja alushousuja putkimiehet kaivavat viemäreistä jatkuvasti. Ihmetystä kuitenkin heissäkin herättää, kun viemäristä joskus tuleekin pienen sukan sijasta suurikokoinen t-paita.

Kinkkurasva tukkii viemärit takuuvarmasti

Tietyistä välinpitämättömyyksistä huolimatta, suomalaiset ovat parantaneet tapojaan yhdessä asiassa, ja se on kinkkurasvan hävitys.

Kinkkurasvaa ei koskaan tulisi kaataa viemäriin, vaan se pitäisi laittaa esimerkiksi jäteastiaan. Hyytyneen kinkkurasvan saa helposti kaavittua pussiin tai tyhjään purkkiin, joka voidaan tavallisesti heittää muun jätteen joukkoon.

Viemäriin kaadettuna kinkkurasva kovettuu ja tukkii viemärit täysin. Tukos on myös erittäin työläs irrottaa, ja siksi osien vaihtaminen uusiin on joskus paras ratkaisu.

Suomalaiset ovat pääpiirteisesti oppineet toimimaan oikein kinkkurasvan hävityksessä. Joka vuosi joulun jälkeen putkimiehet saavat yhä vähemmän puheluita keittiön viemäreiden tukkeumista.

– Olen ollut kiinteistöalalla viimeiset 15 vuotta, ja mielestäni tapausten määrä on vähentynyt. Kinkkurasvan oikeaoppisesta hävittämisestä tiedotetaan tänä päivänä enemmän, joka on varmasti vaikuttanut toimintaan, kertoi Miettinen.

Joka vuosi tulee edelleen kuitenkin muutama tapaus, jossa rasvat on heitetty viemäriin ja jätetty sinne muhimaan perheen joululoman ajaksi.  

Mikä tuhoaa taloyhtiöiden putkistoa?

Putkimiesten mukaan kokonaisia putkistoja on vaikea tuhota. Me suomalaiset teemme kuitenkin putkiin vahinkoa, kun me huuhtelemme viemäristä alas rasvoja ja muita sinne kuulumattomia aineita.

Remonttitöiden yhteydessä on hyvin tavanomaista ajattelematta huuhdella maali- ja betoniastiat lavuaarissa. Nämä aineet alkavat hiljalleen kovettua putkiin ja voivat pahimmillaan aiheuttaa huomattavaa vahinkoa.

– Kun putkiin laittaa paljon rasvoja, öljyjä, maaleja tai betonivettä, koko putki menee tukkoon. Siitä tulee kivikova möykky, jossa pahimmassa tapauksessa joudutaan jopa lyömään seinät rikki, jotta tukkeumaan päästään käsiksi, kertoi lvi-palvelu Kipinän putkimies Jesse Tolvanen.

Työpäällikkö Nevalaisen mukaan eri aineiden aiheuttamat tukkeumat voivat pahimmillaan tuoda kaikki jätevedet viemäreiden sijasta sisälle asuntoon. Siksi yksi suomalaisten yleisimmistä virheistä on kutsua putkimies paikalle vasta, kun lattiat lainehtivat jätevesistä.

– Tukkeumien aukaisemisesta voi tulla yllättävänkin suuri lasku. Tämä saa isännöitsijätkin joskus ihmettelemään, jolloin meidän tulee lähettää heille kuvamateriaalia tukkeuman syystä, kertoi Nevalainen. 

Kaivoja pitäisi tyhjentää ja viemäreitä huuhdella säännöllisesti, jotta putket pysyvät kunnossa. Myös hajulukot tulisi puhdistaa usein, jotta isommilta ongelmilta vältyttäisiin.


Lue myös:

    Uusimmat