Mainos

Varma: Tulosvaroitusten aalto uhkaa suomalaisyrityksiä

Työeläkeyhtiö Varma odottaa suomalaisilta yrityksiltä tulosvaroitusten aaltoa, kertoo Kauppalehden Talousuutiset.+ Finanssikriisin uskotaan ajavan talouden vähintään lyhytaikaiseen taantumaan. Työeläkeyhtiöt välttivät viime viikolla osakemarkkinoiden jyrkässä alamäessä osakkeiden pakkomyynnin, ja vakavaraisuussäännösten muokkaaminen helpottaa niiden tilannetta.

Finanssikriisin myllerryksessä suomalaisten yritysten pörssikurssit ovat painuneet jopa liian alas yritysten omaisuuteen, niiden maksamiin osinkoihin ja tulosennusteisiin verrattuna. Varma muistuttaa kuitenkin, että sijoittajat katsovat tulevaisuuteen, joka näyttää synkältä.

- Yritysjohdon näkökulmasta kovat faktat kertovat, että menee vielä hyvin, mutta markkinoiden näkökulmasta 6-12 kuukauden päästä suhdanne on jo ehtinyt kääntyä selvästi. Itse odottaisin, että tulosennusteita joudutaan vielä voimakkaasti alentamaan. Tulosvaroitusten riski on tällä hetkellä erittäin korkea, Varman sijoitusjohtaja Risto Murto arvioi.

Osakekurssien vapaassa pudotuksessa työeläkesijoittajia uhkasi tilanne, että ne olisivat joutuneet myymään osakkeitaan, jotta niille asetetut vakavaraisuussäädökset ja riskien hallinta olisivat pysyneet aisoissa. Työeläkeyhtiöt Varma ja Ilmarinen vakuuttavat kumpikin olleensa vielä turvassa.

- Mä en tietenkään tunne muuta kuin oman yhtiöni tilannetta, siltä osin voin sanoa, että ei ole ollut pakkotilannetta. Mutta sitä ei tiedä, kuinka kauan olisi pitänyt mennä edelleen alaspäin, että sekin vaihe olisi tullut. Tätä on mietitty, ja myös mietitty, miten siihen asiaan valmistauduttaisiin, sanoo Ilmarisen varatoimitusjohtaja Jaakko Tuomikoski.

Varman toimitusjohtaja Matti Vuoria vakuuttaa hänkin, että Varman tilanne oli turvaavalla tasolla.

- Lähemmäksi rajat tulivat, mutta viranomaisten ilmoitustenkin mukaan kaikki yhtiöt olivat kuitenkin säädösten pohjalta vakavaraisuussäädösten oikealla puolella.

Valtiovalta valmistelee parhaillaan uusia säädöksiä työeläkeyhtiölle. Säädöksillä pyritään turvaamaan suomalainen omistus myös poikkeusoloissa.

Poikkeustilanne voi kestää pitkään. Varma ennustaa, että päälle tuleva todennäköinen taantuma kestää kahdesta kolmeen vuotta. Työeläkeyhtiö odottaa Euroopan keskuspankilta korkojen reipasta laskua ja nopeasti, puolen vuoden sisällä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.