Varjoon jäänyt kriisi: "Missään muualla maailmassa ei näin monta elämää ole uhattuna"

Taistelut saattavat sulkea tärkeän sataman lopullisesti Jemenissä. Nälänhätä uhkaa miljoonia.

Jemeniläisen Hodeidan kaupungin liepeillä haudataan jo nyt nälkään kuolleita lapsia. Tilanne voi kuitenkin kehittyä paljon pahemmaksi, jos odotettu hyökkäys satamakaupunkiin alkaa ja tärkeä huoltoväylä menee tukkoon. Samalla tyrehtyy myös humanitaarisen avun pääsy sodan runtelemaan maahan.

Jemenin presidenttiä Abdrabuh Mansur Hadia tukevan Saudi-Arabian johtaman koalition on odotettu hyökkäävän kaupunkiin, joka sijaitsee presidenttiä vastustavien huthikapinallisten hallitsemalla alueella. Avustusjärjestöt ovat varoittaneet, että taistelu satamasta syöksee maan täysimittaiseen suureen nälänhätään.

YK:n mukaan kaksi kolmasosaa jemeniläisistä on jo nyt jonkinlaisen avun tarpeessa eikä seitsemän miljoonaa ihmistä tiedä, mistä saisivat seuraavan ateriansa.

– Missään muualla maailmassa ei näin monta elämä ole uhattuna, arvioi Norjan pakolaisavun johtaja Jan Egeland uutistoimisto AFP:n mukaan.

Punaisen Ristin kansainvälisen komitean (ICRC) Lähi-idän varajohtajan Patrick Hamiltonin mukaan järjestö on jo joutunut keskeyttämään Hodeidan käytön, mutta kunnollisia vaihtoehtoisia satamia ei Jemenissä ole. Avun pudottaminen ilmasta ei riitä vastaamaan Jemenin valtaviin tarpeisiin.

– Jos Hodeidasta puhkeaa taistelu, siitä tulee ankara eikä se ole päivässä ohi, Suomessa vieraillut Hamilton sanoo.

Punainen Risti yrittää lisätä huomattavasti tukeaan Jemenille, mutta avun saamisessa perille on suuria vaikeuksia. Omin avuin maa ei pärjää, sillä Jemen on tuonut normaalioloissakin lähes kaikki tarvitsemansa hyödykkeet ulkomailta.

Lähtötilanne heikompi kuin muualla

Taistelut Jemenissä kiihtyivät uudelleen pari vuotta sitten kun Saudi-Arabian johtama arabimaiden koalitio aloitti ilmaiskut tukeakseen ahtaalle joutunutta presidentti Hadia. Muun muassa Yhdysvaltain tukema koalitio syyttää Irania huthikapinallisten aseistamisesta. Iran on torjunut syytökset.

Väkivalta on koetellut Jemeniä jo pidempään ja humanitaarisen kriisin mittakaava alkaa muistuttaa mediassa enemmän esillä olevien Syyrian ja Irakin tilannetta. Niihin verrattuna Jemenissä yhteiskunnan rakenteet olivat jo entuudestaan huonommassa kunnossa.

– Väestö oli jo valmiiksi haavoittuvammassa asemassa, Hamilton kuvaa.

Suomen Punainen Risti päätti tällä viikolla antaa 100 000 euroa katastrofirahastosta Jemenin auttamiseksi. SPR:n kansainvälisen katastrofiavun päällikön Andreas von Weissenbergin mukaan avustusvarojen kerääminen Syyrian tai Irakin hädänalaisille on ehkä helpompaa kuin mediahuomion katveeseen jääneelle Jemenille.

– Jemen on ollut vähän sokea piste, von Weissenberg kertoo.

Yhteistä Jemenille ja Syyrialle on se, etteivät yritykset rauhanneuvotteluiksi ole johtaneet mihinkään.

Lue myös:

    Uusimmat