Libyalaiset eri puolilta  maata ovat kulkeneet vanhojen rintamalinjojen läpi vihamielisyyksistään huolimatta toimittaakseen tällä viikolla apua tulvan runtelemaan Dernaan. 

Tuorein kriisi on pakottanut jättämään syrjään vuosien konfliktin jakautuneiden johtajiensa välillä.

Tulva huuhtoi Dernassa sunnuntai-iltana kokonaisia kaupunginosia kahden padon romahdettua myrskytulvien seurauksena. Libyan YK-suurlähettiläs kertoi, että noin 6 000 ihmisen on vahvistettu kuolleen, kirjoittaa BBC. Punaisen Puolikuun edustaja arvioi kuitenkin määrän suuremmaksi ja kertoi sen tällä hetkellä olevan 11 300.

Avustusjärjestön pääsihteeri Marie el-Drese kertoi uutistoimisto AP:lle, että 10 000 ihmistä on edelleen kateissa. Tämä on vähemmän kuin Punaisen Puolikuun toisen edustajan torstaina ilmoittama 20 000.

Maailman terveysjärjestö (WHO) kertoo vapauttavan hätärahastostaan 2 miljoonaa dollaria Libyan tulvien uhrien tukemiseen, kertoi pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus Reutersille.

– Selviytyjien terveystarpeet ovat muuttumassa yhä kiireellisemmiksi,  hän sanoi. 

YK:n alaisen Maailman ilmatieteen järjestön WMO:n pääsihteerin Petteri Taalaksen mukaan pelastushenkilöstö olisi saanut evakuoitua ihmiset, jos yhteistyö kriisien runteleman maan viranomaisten välillä olisi toiminut paremmin.

Vapaaehtoiset Libyan Misratasta ja Benghazista sekä Libanonista Tripolista jakoivat keskiviikkona ja torstaina vaatteita ja ruokapaketteja apua tarvitseville.

– Tekijöistä tulee varmasti pulaa lastaamisessa, purkamisessa, ajamisessa ja muissa tarvittavissa, sanoi Zawiyassa vapaaehtoisena toimiva Elias al-Khabouli Reutersille.

Konfliktien riepottelema maa

Libya suistui väkivaltaisuuksiin sen jälkeen, kun diktaattori Muammar Gaddafi syrjäytettiin vuonna 2011. Naton tukeman kansannousun jälkeinen konflikti on repinyt hajalle monia Libyan yhteisöjä. Se on myös asettanut kaupungit vastakkain ja jakanut koko maan itä- ja länsiosan kilpailevien hallitusten kesken. 

Alueet edelleen kilpailevien aseellisten ryhmittymien hallinnassa, eikä maata hallitse mikään yhtenäinen viranomainen. 

Tripolissa sijaitsevan hallituksen ministerit vierailivat torstaina itäisessä Bengasin kaupungissa.

– Yhteistyöhalukkuus on hieman suurempi kuin mitä olen koskaan nähnyt viime vuosikymmenen aikana, sanoi tutkija Tim Eaton riippumattomasta vapaaehtoisjärjestö Chatham Housesta.

Jonkin verran apua on tullut Libyan kansainvälisesti tunnustetulta Tripolin hallitukselta, jota itäiset ryhmittymät eivät tunnusta. Hallitus on liittoutunut aseellisten joukkojen kanssa, jotka ovat taistelleet itäisten alueiden vaikutusvaltaista sotilasjohtajaa Khalifa Haftaria vastaan.

Ristiriitoja edelleen – avustuskuljetuksia estetty?

Mikään ei viittaa siihen, että Dernan aiheuttama yhteinen kansallinen suru löysäisi Libyaa yli vuoden ajan vaivanneen poliittisen umpikujan.

Avustusoperaatioihin osallistuvan humanitaarisen lähteen mukaan itäiset viranomaiset ovat estäneet ulkomaisen avun toimittamisen Dernaan.

Itäisen hallinnon lähde kiisti tämän ja sanoi, että se ei ole torjunut Tripolin kautta kulkevaa apua.

Analyytikot varoittavat Reutersin mukaan, että poliittiset johtajat saattavat pyrkiä hyödyntämään kansallista yhtenäisyyden tunnelmaa. Heidän pelätään asettavan samalla asemaan, jossa he voivat hyötyä mahdollisista pidemmän aikavälin kehitysyhteistyövaroista. Libyan konfliktit ovat usein keskittyneet valtion varojen saantiin.

– Kun aletaan puhua jälleenrakentamisesta ja rahoitustuesta, se pahentaa Libyan kaikkia erimielisyyksiä, Eaton sanoi.

Dernaan torstaina jonottaneiden rekkojen pitkä jono osoitti kuitenkin, että lahjoituksia saapui eri puolilta maata. YK:n hätäaputoimisto OCHA kutsui sitä "valtakunnalliseksi tukiaalloksi", joka on pyyhkäissyt koko Libyan yli.

Dernan avustusoperaatioita on ohjannut Haftarin johtama LNA-sotilasliittouma, joka hallitsee Itä-Libyaa ja oli vuosia avoimessa konfliktissa länsimaisten ryhmittymien kanssa.

Turkki lähetti avustusryhmän Dernaan

Haftar järjesti 14 kuukautta kestäneen kampanjan pääkaupungin Tripolin valtaamiseksi vuosina 2019–20. Hyökkäys tuhosi laajoja alueita kaupungista, ja läntiset aseelliset ryhmittymät vastustivat sitä.

Sisäistä koordinointia täydennettiin ulkomailta saaduilla lahjoituksilla. Turkki lähetti kolme lentokonetta kuljettamaan pelastusryhmää ja humanitaarista apua Libyaan, kertoi sen ulkoministeriö tiistaina.

Jopa Haftariin epäluuloisesti suhtautuvat ulkomaiset hallitukset ovat jättäneet syrjään poliittiset epäilyksensä. He ovat ryhtyneet suoraan toimiin Haftarin hallitsemalla alueella.

Lue myös:

    Uusimmat