Sudanin tiet muuttumassa kulkukelvottomiksi: Katastrofin partaalla olevan maan auttaminen tulossa entistäkin vaikeammaksi

Sudanin kriisillä on syvät juuret, jotka kietoutuvat maan armeijan vahvaan asemaan ja ulottuvat 70 vuoden taakse 1:58
Sudanin kriisillä on syvät juuret, jotka kietoutuvat maan armeijan vahvaan asemaan ja ulottuvat 70 vuoden taakse

Sudanin taisteluita on paennut jo noin 200  000 ihmistä ulkomaille, arvioi YK. Lisäksi sadat tuhannet ovat joutuneet maan sisäisiksi pakolaisiksi.

YK:n pakolaisviraston UNHCR:n edustaja Olga Sarrado muistuttaa, että lähestyvä sadekausi tekee humanitaarisen katastrofin partaalla olevan maan auttamisesta entistäkin vaikeampaa, koska monet tiet muuttuvat kulkukelvottomiksi.

– Liki 90 prosenttia pakolaisista on lapsia ja naisia, joista monet ovat raskaana, Sarrado tähdensi.

Pakolaisille on ollut vaikea toimittaa apua, sillä lähimaiden infrastruktuuri on kehnoa, jos sitä edes on. Lisäksi naapurimaiden asukkaatkin kärsivät ruokapulasta ilmastonmuutoksen vuoksi.

Taistelut Sudanin pääkaupungissa Khartumissa ovat jatkuneet perjantaina entiseen malliin. YK:n lastenjärjestön Unicefin mukaan aliravituille lapsille ruoka-annoksia tuottava tehdas paloi, ja samalla tuhoutui ravinto yli 10 000 aliravitulta lapselta.

Sudanista paenneista pikkulapsista jopa joka viides on ollut aliravittu.

Ei sopua tulitauosta

Sudanin asevoimat ja niitä vastaan taistelevat puolisotilaalliset RSF-joukot ovat Yhdysvaltojen mukaan päässeet Saudi-Arabiassa sopuun siviilien suojelemisesta ja humanitaarisen avun päästämisestä maahan, minkä toki pitäisi tapahtua jo kansainvälisten sopimustenkin nojalla. Näidenkään sitoumusten toteutumisesta ei silti ole varmuutta. Aiemmin avustusjärjestöjä vastaan on hyökätty ja aputarvikkeita varastettu.

– Mielestäni se on ensimmäinen askel. Tärkeä ensimmäinen askel, YK:n Sudanin-lähettiläs Volker Perthes sanoo.

Sen sijaan tulitauosta ei vielä tänään ole ollut sopua. Neuvotteluja tulitauosta on käyty Saudi-Arabian Jeddassa Saudi-Arabian ja Yhdysvaltojen välityksellä. Yksikään aiemmista maahan sovituista tulitauoista ei ole pitänyt.

Sudanin taistelut alkoivat vajaa kuukausi sitten, kun RSF-joukkoja yritettiin sulauttaa osaksi maan armeijaa. Taisteluissa on tiettävästi kuollut ainakin 750 ihmistä.

0205 20548789 UUTISJUTUT YK:n mukaan taistelut Sudanissa aiheuttavat pakolaisaallon

YK:n mukaan taistelut Sudanissa aiheuttavat pakolaisaallon


Lue myös:

    Uusimmat