Mainos

Varapresidentti johtoon Ecuadorissa

Ecuadorin varapresidentti Gustavo Noboa ilmoitti tänään ryhtyvänsä maan presidentiksi. Samalla Noboa sanoi asevoimien ja poliisin tukevan häntä. Maassa tapahtui viime yönä Suomen aikaa kolmihenkisen neuvoston johtama vallankaappaus. Kaappausta johtanut neuvosto on jo hajotettu.

Ecuador

-Perustuslain säännösten perusteella katson olevani velvoitettu ottamaan haltuuni Ecuadorin presidenttiyden, Noboa sanoi Quitossa pitämässään tiedotustilaisuudessa. Guayaquilin satamakaupungissa kokoontunut Ecuadorin kongressi hyväksyi illalla Suomen aikaa suurella enemmistöllä 62-vuotiaan Noboan nimityksen presidentiksi. Syrjäytetty presidentti Jamil Mahuad oli muutamia tunteja aiemmin ilmoittanut tyytyvänsä siihen, että hänet oli korvattu Noboalla. Hän ilmaisi myös tukensa uudelle presidentille.

Noboa, Ecuadorin katolisen yliopiston entinen dekaani, sanoi jatkavansa Mahuadin suunnitelmia maan talouden modernisoimiseksi ja Yhdysvaltain dollarin hyväksymiseksi maan viralliseksi valuutaksi. Noboan ilmoitus tuli sen jälkeen, kun Ecuadorin asevoimien komentaja Carlos Mendoza ilmoitti varhain tänään eroavansa vallan kaapanneesta "neuvostosta". Samalla Mendoza kertoi myös eroavansa vapaaehtoisesti asevoimista. Maan intiaanijohtajat ovat jo ilmoittaneet, että he eivät aio tukea Noboaa ja kehottivat kannattajiaan jatkamaan mielenosoituksiaan.

Kaappauksen johtoryhmä hajotettiin heti

Kenraali Mendoza kertoi jo aiemmin kaikkien kapinallisten joukkojen poistuneen presidentinpalatsista. Mendoza kertoi päättäneensä hajottaa neuvoston keskusteltuaan asiasta Yhdysvaltain viranomaisten kanssa. Yhdysvallat uhkasi katkaista kaiken avun Ecuadorille kaappausyrityksen vuoksi.

Kolmihenkinen neuvosto otti maassa vallan ja syrjäytti epäsuositun presidentin Jamil Mahuadin varhain tänään Suomen aikaa. Mahuad joutui pakenemaan presidentinpalatsista Chilen suurlähetystöön, kun maan köyhä intiaaniväestö aloitti eilen kapinan asevoimien tuella. Tuhannet intiaanit valtasivat eilen sotilaiden avulla pääkaupungissa Quitossa olevan kongressirakennuksen tavoitteenaan hallituksen kaataminen.

Väliaikaisen neuvoston jäseninä olivat viime viikolla puolustusministeriksi nimitetyn Mendozan lisäksi intiaanien johtaja Antonio Vargas sekä entinen korkeimman oikeuden tuomari Carlos Solorzano. Vargasin mukaan syrjäytetty presidentti Mahuad on pidätettynä armeijan tukikohdassa. Mahuad on kieltäytynyt eroamasta.

Mahuad, Jamil, Ecuadorin presidentti

Mahuadin suosio on romahtanut viime kuukausina, kun Ecuadorin talous on ajautunut vakavaan kriisiin. Mahuadin aikeet elvyttää taloutta tekemällä dollarista maan virallinen valuutta suututtivat intiaanit lopullisesti ja saivat intiaaniväestön tekemään kapinan. Intiaanien mielestä köyhät olisivat entisestään kurjistuneet, jos Mahuad olisi saanut toteuttaa suunnitelmansa.

Ecuadorissa on runsaat 12 miljoonaa asukasta, joista ainakin kolmannes on intiaaneja. Euroopan maista Ranska ja Sveitsi ovat ilmaisseet huolensa Ecuadorin tilanteesta ja kehottivat vallankaappaajia kunnioittamaan perustuslakia ja demokratiaa.
(STT-AP-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.