Mainos

Vapaavuori Ylellä: Olkiluoto 3 teollisuushistoriamme surkein tapaus

Hallituksen ydinvoimakiistan keskushenkilöt, elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok.) ja vihreiden puheenjohtaja, ympäristöministeri Ville Niinistö ottivat tiukasti yhteen Ylen A-studiossa.

Vapaavuori esitti tänään aiemmin päivällä, että Fennovoiman ydinvoimalan rakentamisluvan saamisen ehdoksi asetetaan vähintään 60 prosentin kotimainen omistusosuus, kun tällä hetkellä hankkeen kotimainen osuus on reilut 50 prosenttia. Niinistö pitää Vapaavuoren puheita poliittisena kikkailuna ja viivyttelynä.

Vapaavuoren mukaan puolestaan Niinistö kikkailee, kun vihreät pitää puheenjohtajansa johdolla Fennovoiman voimalan täydennyshakemusta uutena voimalahakemuksena.

- Kävimme tästä oikeuskanslerin kanssa pitkät neuvottelut, onko kyse täydennyshakemuksesta vai uudesta hakemuksesta. Uskon tässä asiassa enemmän oikeuskansleria kuin Ville Niinistöä, Vapaavuori tylytti.

Uusi voimalahakemus on ollut vihreillä kynnyskysymyksenä siinä, pysyykö puolue hallituksessa vai ei. Vihreät lähtee Niinistön mukaan hallituksesta, jos hallitus kannattaa Vapaavuoren ministeriön ehdotusta.

- Kyse on talous- ja elinkeinoenergiapoliittisesti niin isosta asiasta, etten koe, että minulla on varaa miettiä, kelpaako se jollekin hallitusryhmälle vai ei, vaan tässä pitää mennä eteenpäin, Vapaavuori kertoi.

Vapaavuori luotasi katseensa ydinvoimakiistassa myös menneeseen. Elinkeinoministerin mukaan edellisellä vaalikaudella hallitus teki ison virheen, kun se ei myöntänyt ydinvoimalalupaa Fortumille, joka on sittemmin suunnannut voimalahankkeisiin ulkomaille.

- Meillä oli kolme hakemusta (Fennovoima, TVO ja Fortum) pöydällä, ja se mikä olisi todennäköisesti onnistunut (Fortum), jäi pois. 

Niinistöä ei juuri lohduttanut Vapaavuoren päivällä antama ilmoitus siitä, ettei Teollisuuden Voiman lisäaikahakemusta Olkiluodon 4. ydinvoimalan rakentamiseksi hyväksytä. Syyt ovat Olkiluoto 3 -voimalan rakennusaikataulujen venymisestä vuosilla. Nykyisellä tiedolla kolmosreaktori valmistuu vasta vuonna 2018. Vapaavuori olikin harvinaisen kovasanainen Olkiluodon voimalahankkeille.

- Olkiluoto 3 on teollisuushistorian surkein tapaus. Tässä voi sanoa, että TVO voi katsoa ainostaan peiliin, kun ne miettivät, miksi Olkiluoto 4:lle ei voitu myöntää jatkoaikaa, Vapaavuori suomi jumiutunutta hanketta.

Olkiluoto 3:n periaatelupa myönnettiin vuonna 2002. Rakentaminen alkoi vuonna 2005, jolloin kaupallisen toiminnan arvioitiin alkavan vuonna 2009.

Niinistö muistuttaa, ettei Vapaavuoren ministeriön hankkeelle ole tullut tukea kansainvälisestä mediasta muualta kuin Venäjältä. Niinistön mukaan länsimaisessa mediassa ihmetellään Suomen veljeilyä Fennovoiman pääomistajiin kuuluvan venäläisen Rosatomin kanssa, vaikka Venäjä on myrskyn silmässä Ukrainan sodan vuoksi.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.