Tällaiset rajoitukset tulossa voimaan: Hallitus haluaa eristää Uudenmaan vähintään kolmeksi viikoksi - Marin kehottaa palaamaan mökeiltä Uudellemaalle

4:26

Hallitus on saanut ratkaisun Uudenmaan eristämisestä. 

Hallitus on päättänyt 25. maaliskuuta 2020 rajoittaa Uudenmaan maakunnan ja muiden maakuntien välistä liikennettä 27. maaliskuuta alkaen.

Liikkumisrajoitusten tultua voimaan Uudenmaan asukkaiden on pysyttävä maakunnan alueella. Muiden maakuntien asukkaat eivät voi käydä Uudellamaalla. Jokaisella on kuitenkin oikeus palata koti- tai asuinpaikkakunnalleen.

Liikkuminen on kuitenkin sallittua viranomaistoiminnassa sekä työn, elinkeinon tai luottamustoimen harjoittamiseksi tai lakisääteisen velvollisuuden täyttämiseksi. Liikkumista ei myöskään rajoiteta, jos siihen on painava henkilökohtainen syy, kuten lapsen tapaamisoikeuden toteuttaminen tai lähiomaisen kuolema.

Poikkeustoimet ovat voimassa 19. huhtikuuta saakka eli noin kolme viikkoa. Pääministeri Sanna Marin kuitenkin varoittaa, että ne voivat kestää vielä pidempään.

Poliisi valvoo liikkumisrajoitusten noudattamista. Rajoitusten rikkomisesta tai noudattamatta jättämisestä poliisi voi määrätä sakkoa. Henkilön on annettava poliisin pyynnöstä selvitys liikkumisensa syystä tai tarkoituksesta.

Poliisi saattaa tehdä asiasta Puolustusvoimille virka-apupyynnön. Käytännössä kyseeseen tulisivat varusmiehet useista eri varuskunnista, sanoo puolustusministeri Antti Kaikkonen. Toiminta tapahtuisi poliisin johdolla.

Uusien liikkumisrajoitusten tarkoituksena on estää koronavirustartuntoja sekä hidastaa epidemian leviämistä Uudeltamaalta muualle Suomeen.

Sisäministeri Maria Ohisalo sanoo tiedotustilaisuudessa, että siirtyminen tässä vaiheessa Uudeltamaalta esimerkiksi mökille Uudenmaan ulkopuolelle olisi erittäin haitallista epidemian leviämisen kannalta.

Pääministeri Marin myös kehottaa mökillä olevia uusimaalaisia palaamaan koteihinsa.

Hallitus antoi liikkumisrajoituksia koskevan valmiuslain käyttöönottoasetuksen eduskunnan käsiteltäväksi 25. maaliskuuta. MTV Uutisten tietojen mukaan eduskunta ei aio käsitellä asiaa enää tänään.

Baareja, ravintoloja, kahviloita tai yökerhoja ei suljeta vielä tänä viikonloppuna. Marin vetoaa kuitenkin yrittäjiin, jotta he sulkisivat ravintolat jo tänä viikonloppuna.

Marin kertoo, että ravintola-alalle on suunnitteilla vielä uusia tukitoimia.

Katso uusimmat tiedot koronavirusepidemiasta Suomessa täältä.


Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja