Hallitus aikoo päästää suomalaiset pian taas matkustamaan – katseet Baltiaan ja osaan Pohjoismaista: "Ruotsin osalta tilanne on huomattavasti vakavampi"

Voivatko suomalaiset matkustaa pian vapaammin? Hallitus neuvottelee matkailusuosituksista tänään 16:19
Voivatko suomalaiset matkustaa pian vapaammin? Katso ministerien kommentit Säätytalon portailta.

Hallitus linjaa tänään kesän matkailusuosituksista. Rajoja avatessa on oltava varovainen, sanoi pääministeri Sanna Marin (sd.) ennen neuvottelujen alkua.

Tällä hetkellä voimassa on vahva suositus tarpeettoman ulkomaanmatkailun välttämisestä.

Ulkomaalaiset eivät voi matkustaa myöskään Suomeen ilman välttämätöntä syytä.

– Katsomme, miltä osin rajoituksia on mahdollista purkaa. Kyllä tässäkin pitää olla tarkkana ja noudattaa harkintaa, huolellisuutta ja ehkä vähän varovaisuuttakin, pääministeri Marin kommentoi.

Tämänhetkiset matkustuslinjaukset ovat voimassa sunnuntaihin saakka.

Eri ministerien kommenttien perusteella katseet ovat nyt etenkin Baltiassa, jonka maissa tautitilanne on ollut varsin hyvä.

Maat ovat avanneet rajansa jo toisilleen, ja Viron viranomaiset ovat vedonneet Suomeen, jotta rajat saataisiin auki ja maalle tärkeä matkailu alkaisi elpyä.

Elinkeinoministeri Mika Lintilältä (kesk.) kysyttiin, minkä rajojen avaaminen voisi tulla kyseeseen.

– Baltia totta kai, Pohjoismaissa tilanne, ja kyllä varmaan noiden lentoyhteyksien takia joku Lontoo on äärettömän tärkeä, mutta tuskin kaikkia vielä.

Haavisto: "Pyritään tekemään symmetrisiä ratkaisuja"

Ylen tietojen mukaan hallitus aikoisi esittää matkailun avautumista Baltiaan, Tanskaan, Norjaan ja Islantiin. Heinäkuun alussa voitaisiin mahdollistaa myös laivamatkustus Saksaan.

Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) mukaan Suomen hallitus on käynyt keskusteluja esimerkiksi Norjan ja Tanskan päättäjien kanssa.

– Pyritään tekemään symmetrisiä ratkaisuja, Haavisto sanoi.

Ministerien mukaan myös omaehtoisista karanteeneista voitaisiin mahdollisesti luopua tietyiltä osin matkailua avattaessa.

Ruotsin koronatilanne on poikkeuksellisen hankala. Ylen tietojen mukaan Ruotsin-matkailua ei aiota vielä avata, joskin lievennyksiä voi olla luvassa: seurustelu tai kiinteistöjen omistaminen voi jatkossa olla hyväksyttävä peruste maiden välillä liikkumiseen.

– Ruotsin osalta tilanne on huomattavasti vakavampi kuin Suomessa, ja meidän pitää noudattaa tässä varovaisuutta, Marin arvioi.

Urheilutapahtumista tarkat linjaukset ensi viikolla

Hallitus keskustelee tänään myös yleisötapahtumia koskevista rajoituksista.

Yli 500 henkilön tapahtumat on tällä hetkellä kielletty heinäkuun loppuun asti. Urheilualalla on kuitenkin toivottu, että tapahtumiin voitaisiin ottaa enemmän väkeä esimerkiksi eri katsomonosiin.

Pääministeri Marin kertoi, että urheilutapahtumista linjataan ensi viikolla.

– Joiltakin osin tänään tulee täsmennyksiä, mutta jatkammeko rajoitusta heinäkuun jälkeen, siihen palaamme, kun ensi viikolla näemme, miten kesäkuiset rajoitusten purut ovat vaikuttaneet tautitilanteeseen.

MTV Uutisten tietojen mukaan  tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen (kesk.) aikoo esitellä linjauksen, joka mahdollistaisi esimerkiksi jalkapallo- ja yleisurheilustadionien jakamisen 500 henkilön katsomoihin.


Lue myös:

    Uusimmat