Vapaavuori ihmettelee MTV:lle ministeri Pekosen lausuntoja suojavarusteista: "Joko hän ei tiedä mitä kentällä tapahtuu – tai hän yksinkertaisesti puhuu pötyä"

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori kommentoi suojamaskitilannetta:"Tee-se-itse ratkaisut suojavarusteissa eivät toimi hoivakodeissa" 5:26

Helsingin pormestari Jan Vapaavuoren (kok.) mielestä suojavarusteet eivät riitä, jos niitä käytetään kuten sosiaali- ja terveysministeriö haluaa.

Sosiaali- ja terveysministeriö on aiemmin ohjeistanut kuntia, että esimerkiksi kotihoidon työntekijöiden tulee käyttää kasvosuojainta asiakaskäynneillä. Eilen Viiden jälkeen -ohjelmassa perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) kertoi pitävänsä vakavana asiana sitä, ettei annettuja ohjeita olla noudatettu.

Nyt Jan Vapaavuori (kok.) kommentoi hengityssuojainasiaa niin ikään Viiden jälkeen -haastattelussa. Eilen illalla Vapaavuori kirjoitti Twitterissä, ettei sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekosen Ilta-Sanomille antama kommentti suojavarusteiden riittämisestä ole totta.

– Meidän käsitys on täysin erilainen kuin mitä ministeri Pekonen varsinkin eilen väitti. Joko hän ei tiedä mitä kentällä tapahtuu tai hän yksinkertaisesti puhuu pötyä. Suojavarusteita ei riitä kaikkeen siihen, mitä STM:n ohjeiden tiukka tulkinta edellyttäisi, Vapaavuori sanoo.

Vapaavuoren mukaan kaikkein kriittisimpiin kohteisiin suojavarusteita riittää.

Helsingin pormestari muistuttaa, ettei pääkaupunki ole ongelman kanssa yksin.

– Tarkistin asian vielä kuuden muun suurimman kaupungin kanssa ja joka paikassa on sama tilanne.

"HUSin kanssa on laskettu"

Viiden jälkeen -ohjelmassa Vapaavuorelle ehdotetaan, että eikö kiistan voisi ratkaista vaikka suojavarusteet laskemalla.

– Viimeksi tänä aamuna yhdessä HUSin kanssa on laskettu ja voin vakuuttaa, että minulla on oikea tieto. Se, että ministereillä on väärä tieto tässä asiassa, on sinällään erittäin huolestuttava asia.

Suomessa on viime päivinä uutisoitu hoivakodeissa tapahtuneista koronakuolemista. Helsingissä hoivakodeissa on kuollut jo 48 ihmistä, kun koko maassa koronavirukseen on kuollut yhteensä 82 ihmistä.

– Kaikki kansainväliset esimerkit kertovat, että vaikka kaikki mahdollinen tehdään, niin koronalla on taipumus pesiytyä hoivakoteihin. 

– Helsinki on päättänyt, että testataan kaikki hoivakoteihin tulevat uudet asukkaat.

Hoivakoteja olisi Vapaavuoren mukaan lisäksi mahdollista suojella parilla lisäkeinolla.

– Paremmalla suojavarustuksella ja eritoten sillä, että henkilökunta ei tule töihin, jos on pieniäkin oireita.

Lue myös:

    Uusimmat