Mainos

Vapaaehtoistyö kiinnostaa yhä – tekijät kaipaavat lisää tukea ja koulutusta

Vapaaehtoistyö kiinnostaa suomalaisia edelleen. Kansalaisareenan ja Taloustutkimuksen tekemän tuoreen tutkimuksen mukaan yli kolmannes suomalaisista tekee palkatonta vapaaehtoistyötä muun muassa vanhusten ja nuorten parissa. Valtaosa myös heistä, jotka eivät tee vapaaehtoistyötä, tekisi sitä mielellään, jos joku tarjoaisi sopivaa tehtävää.

Kansalaisareena ry:n toiminnanjohtaja Anitta Raitanen arvelee, että kiinnostus vapaaehtoistyöhön kertoo ”hyvän itsekkyyden” noususta.

– Vapaaehtoistyötä ei tehdä vain sen takia, että oltaisiin avuksi jollekulle toiselle, vaan siksi, että se on mukavaa ja sen kautta on mahdollista myös oppia uutta.

Raitasen mukaan moni hakee vapaaehtoisuudesta myös lisää merkitystä elämäänsä.

– Esimerkiksi nuorille uran luomisessakin on jo palkkaa tärkeämpää se, että tekeminen olisi mielekästä. Uskon, että tulevaisuudessa on yhä tavallisempaa, että jokainen tekee jotain vapaaehtoistyötä ja että se on itsestään selvä osa arkea.

Tukea tarvitaan erityisesti mielenterveystyössä

Joskus vapaaehtoistyö on henkisesti raskasta, eivätkä omat taidot aina riitä työstämään vastaan tulleita vaikeita tilanteita.

Moni vapaaehtoinen kaipaakin lisää työnohjausta ja tukea. Koulutusta tarvitaan Anitta Raitasen mukaan erityisesti sellaiseen vapaaehtoistyöhön, joka liittyy mielenterveyspotilaiden kanssa työskentelyyn.

– Nälkäpäivä-kerääjä ei ehkä tarvitse hirveän monimutkaista opastusta. Jos on sen sijaan vaikkapa Aamukorvassa kuuntelemassa yksinäisiä vanhuksia tai kriisipuhelimessa puhumassa mielenterveyspotilaiden kanssa, tuki on enemmän kuin tarpeen.

Vapaaehtoistoiminnan keskus auttamaan vapaaehtoisia

Ruohonjuuritason vapaaehtoistoimintaa kehittävät tahot ovat perustaneet viime aikoina Suomeen eurooppalaisen mallin mukaisia vapaaehtoistoiminnan resurssikeskuksia. Tarkoitus on saada vastaava keskus 20 paikkakunnalle.

Keskusten kautta auetaan vapaaehtoistyön organisoijia helpottamaan talkoolaistensa työtä.

– Samalla autetaan vapaaehtoisia kehittämään omaa ammattitaitoaan ja -osaamistaan, josta voi hyötyä myös työelämässä.

Hankesuunnitelmassa esitetään myös, että hallitusohjelmaan tulisi vapaaehtoistoiminnan kansallinen kehittäminen omaksi kohdakseen. Suunnitelma luovutetaan puolueille ylihuomenna.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.