Mainos

Vapaaehtoissotilas Orvar Nilsson kuollut

Suomen talvi- ja jatkosodassa vapaaehtoisena taistellut tunnetuin ruotsalaissotilas Orvar Nilsson on kuollut 89-vuotiaana Halmstadissa Ruotsissa.

Suomen sotiin osallistui yhteensä 13 000 vapaaehtoista Ruotsin kansalaista. 160 kaatui rintamalla ja viitisensataa haavoittui. Enää heitä on elossa parisataa.

Orvar Nilsson taisteli Suomen itärintamalla luutnanttina; hän sai myöhemmin everstiluutnantin arvon. Nilsson tuli tunnetuksi sotakirjoistaan ja asiantuntija-avustaan elokuvaan Tali-Ihantala.

Vapaaehtoiset ruotsalaistaistelijat saivat odottaa pitkään, ennen kuin heidän uhrauksensa sai yleistä kunnioitusta. Ruotsissa heitä pidettiin pitkään natsien aseveljinä, eikä Suomessakaan tiedetty yleisesti heidän suuresta määrästään.

Vasta vuonna 2003 Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaa teki kunniakäynnin Hietaniemen hautausmaalla olevalle sodassa kaatuneiden ruotsalaisvapaaehtoisten hautamuistomerkille. Sittemmin Ruotsissa on virallisesti kiitelty vapaaehtoisten osuutta taisteluihin, jotka kokonaisuudessaan pitivät Suomen itsenäisenä ja säilyttivät sen turvallisuuspoliittisena puskurina Ruotsin ja Neuvostoliiton välillä.

Nilsson sai useita kunnianmerkkejä sekä Ruotsista että Suomesta. Hänet oli kutsuttu ensi tammikuussa tasavallan presidentti Tarja Halosen Ruotsin-vierailun kunniaksi järjestetyille illallisille.

Parhaillaan Suomessa vieraileva sotaveteraaniyhdistyksen aktivisti Jan Molin kertoo MTV3:lle, että Nilsson säilytti huumorintajunsa loppuun asti: vielä viime viikolla hän vitsaili sairaalassa, että tiputusletkuun pitäisi jouluna laittaa edes yksi snapsi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.