Vantaan turkishuutokauppa menestys

Perjantaina päättynyt Vantaan turkishuutokauppa onnistui yli huutokauppayhtiön odotusten. Minkinnahkojen tavoin myös ketunnahkojen hinnat vahvistuivat Vantaalla. Nelipäiväisen huutokaupan myynnin arvo oli 400 miljoonaa markkaa.

Suomalaistarhaajien kannalta tärkeästä siniketusta maksettiin noin viisi prosenttia korkeampia hintoja kuin helmikuussa. Siniketun nahan keskihinnaksi tuli nyt 370 markkaa. Kaikkiaan Vantaalla myytiin perjantaina noin puoli miljoonaa suomalaista siniketun nahkaa.

Jo torstaina myytyjen hopeaketun nahkojen hinnat nousivat parikymmentä prosenttia helmikuusta. Hopeaketun tuotanto on viime vuosina vähentynyt, mutta kysyntä näyttää olevan uudelleen elpymässä. Suurin ketunnahkojen ostaja oli Kiina. Viime huutokaupoista poiketen myös eteläkorealaiset olivat mukana tässä huutokaupassa ja he tekivät merkittäviä ostoksia. Etelä-Korea on ollut suuri ketunnahkojen ostajamaa, mutta talousvaikeudet saivat eteläkorealaiset kaikkoamaan joksikin aikaa huutokaupoista.

Ilmeisesti talouden hevoskuuri on lähtenyt puremaan Etelä-Koreassa, arvelee viestintäpäällikkö Päivi Mononen-Mikkilä Turkistuottajat Oy:stä. Nahkoja myytiin lisäksi Venäjälle, Turkkiin, Italiaan ja Saksaan.

Nahkamyyntiä vauhditti Vantaalla mm. se, että huutokauppa sijoittui ajallisesti lähelle suuria kansainvälisiä muotimessuja. Milanon muotimessut olivat viime viikonvaihteessa ja Frankfurtin messut maaliskuun puolivälissä. Turkikset olivat näyttävästi esillä messuilla. Kun turkisten nähtiin olevan muodissa ensi talvena, niin ostajat lähtivät tekemään hankintoja. Toisaalta turkisten nykyistä hintatasoa pidetään sen verran kohtuullisena, että myös eurooppalaiset ostavat nahkoja.

Suomessa on nahkottu myyntiin tälle kaudelle 2,1 miljoonaa minkinnahkaa ja 2,5 miljoonaa ketunnahkaa. Minkinnahoista 75 prosenttia ja ketunnahoista 60 prosenttia on myyty tähän mennessä. Turkistuottajat Oy:n tämän myyntikauden viimeinen huutokauppa järjestetään Vantaalla toukokuun lopulla.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat