Vantaalla tehtiin harvinainen löytö: Onko se lintu vai kala?

Hyvin vaatimattoman näköinen pieni saviveistos löytyi Vantaan Jokiniemen arkeologisilta kaivauksilta tänä aamuna. Löytö on harvinainen savi-idoli, jollaista kukaan ei uskaltanut toivoa löytävänsä, kun kaivaukset reilu viikko sitten aloitettiin.

– Idoli, idoli, huusi Kyllikki Rosenström tänä aamuna kello 9.20 ja kaivauksella kaikki ymmärsivät huudon merkityksen.

Rosenström kertoo, että löytö aiheutti fyysisen väristyksen koko vartaloon.

– Sitä minä ihmettelen, että henkinen kokemus voi ottaa niin fyysisen muodon, miettii Rosenström aamun tapausta.

Itämeren alueen kivikauden erikoisuus

Jokiniemen keskusasuinpaikan tiedetään olevan palkitseva arkeologinen kaivauspaikka. Ensi kerran siellä kaivettiin jo 1980-luvulla. Jokiniemestä löydettiin 20 vuotta sitten savi-idoli, joka esitti kasvoja.

– Tämä on vielä merkittävämpi tapaus, kuvailee kaivausten johtaja arkelogi Jan Fast.

Vain muutaman sentin mittaista pienoisveistosta voi kuvailla toukkamaiseksi. Sillä on selvästi erottuva nenä tai nokka ja selässä peukalolla muotoiltu evä tai harja. Paljaalla silmällä siitä saattaa erottaa osittaisen sormenjäljen. Nokan molemmin puolin on silmät. Toukkamaiset savi-idolit ovat hyvin harvinaisia. Vastaavia on löytynyt Suomesta vain kaksi; toinen Luopioisten Hietaniemestä ja toinen Kymin Nikelistä.

– Nämä liittyvät Itämeren alueen kivikauteen. Tätä muotoa ei ole muualla tavattu, kertoo arkeologi Jan Fast. Todennäköisesti tämä imitoi sikiön kehitysvaihetta, mutta varmasti emme tiedä.

Käyttötarkoitus liittyy jotenkin kivikauden uskomusmaailmaan.

– Tällä on ehkä otettu yhteyttä henkiin tai hylkeisiin. Tämä on voinut liittyä metsästysmagiaan. Tämä esine puhuu minulle, mutta kovin hiljaa, kuvailee arkeologi Jan Fast.

– Tämä savi-idoli on parhaasta päästä kivikautisia taide- tai uskomusesineitä mitä meillä on, summaa Fast.

Pieni saviveistos ei näytä kovin ihmeelliseltä maallikon silmissä, mutta arkelogin silmät se saa hohtamaan.

– Jos tekee arkeologin työtä Suomessa 30 vuotta, niin saa olla tyytyväinen jos löytää pienen palan savi-idolista ja tämä on melkein täydellinen, selittää Fast.

– Tämä kelpaa suoraan Kansallismuseon vitriiniin, hän sanoo.

Näyttely vireillä

Jokiniemen tämänkesäisten yleisökaivausten anti on ollut niin runsas, että arkeologi Jan Fast yrittää saada pystyyn pienen näyttelyn.

– Ehkä kirjastoon tai jonnekin, missä ihmisiä liikkuu. Kyllä ihmisten pitää saada nähdä mitä täältä on löytynyt.

Viime viikolla kaivannosta löytyi piikivestä taidokkaasti valmistettu nuolenkärki ja ja melkein ehjä meripihkariipus. Lisäksi on löytynyt runsaasti kampakeraamisen ajan savea eli lähinnä ruukunkappaleita.

Nykyisessä Jokiniemessä Vantaalla oli 6000 vuotta sitten merenranta, jolla oli vakituista asutusta. Kivikauden ihmiset kalastivat ja metsästivät hylkeitä. Hauenruotoja ja hylkeenluita on löytynyt runsaasti.


Lue myös:

    Uusimmat