Vankien suunterveys huonolla tolalla – taustalla palveluiden vähäinen käyttö, mutta myös hammaslääkäripelko

Suomalaisten vankien suunterveys on huonolla tolalla, selviää tuoreesta Oulun yliopiston väitöstutkimuksesta.

Tutkimukseen osallistui yhteensä 100 vankia. Heistä kaikille tehtiin kliininen tarkastus ja puolet haastateltiin. Vangeista 80 prosentilla todettiin hampaissa korjaavan hoidon tarvetta. Lisäksi vangeista 90 prosentilla oli hampaissa erosiivista kulumista.

Ennen vankilaan joutumistaan suunterveyspalveluiden käyttö oli ollut vankien keskuudessa epäsäännöllistä. Aiempaa tietoa vankien suunterveydestä on ollut vähän. 

Myös purentaongelmat ja hammashoitopelko olivat tavallisia, pelko jopa hieman tavallista yleisempää. Suurin osa vangeista hakeutui hoitoon vasta kun suussa oli särkyä.

Lähes kaikki tutkittavat vangit tupakoivat. Nuuskaa oli käyttänyt joka viides. Huumeiden ja alkoholinkäyttö oli tavallista. Melkein kaikki vangit käyttivät reseptilääkkeitä, tyypillisimmin psykoosi-, kipu- ja unilääkkeitä. Vangeista puolella oli C-hepatiitti.

Sekä tupakkatuotteiden että päihteiden runsas käyttö heikentää suunterveyttä.

Lue lisää:

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja