Mainos

Vanki kertoo: Tällaista on elämä vankilassa lapsen kanssa

Riikka (nimi muutettu) menetti vapautensa muutama vuosi sitten. Sitä ennen Riikka oli viettänyt päihteiden sekaista elämää, tehnyt rikoksia ja saanut lopulta lähes yhdeksän vuoden vankeustuomion. Ensikertalaisena hän istuu siitä puolet.

- Kiinni jäädessäni olin neljännellä kuulla raskaana, Riikka kertoo.

Nyt nuori nainen elää kuitenkin suhteellisen tavallista arkea Hämeenlinnan Vanajan vankilan perheosastolla hieman yli kaksivuotiaan tyttärensä kanssa. Heillä on oma pieni asunto vankila-alueella rauhallisella maaseudulla.

- Onhan suljetun ja avovankilan ero tosi iso. Täällähän ei ole muureja ympärillä eikä aitoja. Tavallaan aika paljon vapaampaa se meininki. Ja mun mielestä meillä on aika kodinomaiset nämä tilat, että tavallaan onhan tämä ihan eri maailma. Mun lapsella on ollut turvallista ja mulla on ollut turvallista olla täällä, Riikka kuvailee.

Hän uskoo vankilan perheosaston olevan hyvä kasvupaikka myös lapselleen.

- Tämähän on ihan loistava ympäristö lapselle. Täällä nähdään pupuja ja nähdään lintuja. Täällä on peuroja ja ollaan tällaisella maaseudulla. Niinkun näätte, niin meillä on täällä tällainen oma koti. Sitten on lisäksi perhetyöntekijät joka päivä töissä, jotka tavallaan sitten valvovat, kuinka me äidit lapsiamme hoidamme, Riikka esittelee.

Riikka käy arkisin opiskelemassa ja tytär normaalissa päiväkodissa.

- Me lähdemme tästä aamulla ja me tulemme tänne illalla ja sitten meillä on tässä iltaruoka ja iltatoimet ja sama toistuu. Että meidän arki on aika normaalia, hän kertoo.

Vanhemmuus motivoi uuteen alkuun

Vanajan vankilan perheosaston arki on pyritty rakentamaan niin, että se olisi mahdollisimman hyvä lapsille. Perheosastolla voi vankilanjohtaja Kaisa Tammi-Moilasen mukaan olla erittäin hyvä vaikutus myös vankeihin.

- Me tiedämme, että vanhemmuus on yksi suurimpia motivoivia tekijöitä, joka auttaa ja kannustaa ihmisiä irti rikollisuudesta, irti rikosten tekemisestä ja päihteiden käytöstä.

Näin on myös Riikan kohdalla.

- Se, että saan olla lapseni kanssa ja saan täällä opetella tätä äitiyttä ja ylipäänsä saan olla lapselleni äiti, niin se on antanut ihan äärettömän suuren motivaation ja halun puskea tästä eteenpäin ja tehdä siitä tulevaisuudesta jotain täysin erilaista, minkälaista se menneisyys on ollut.

Tulevaisuus näyttääkin hänen kohdallaan jo paljon valoisammalta.

-  Mulla on paljon tulevaisuudensuunnitelmia! Tulevaisuus näyttää ihan hyvältä. Mä aion opiskella tulevaisuudessakin. Mä valmistun nyt elokuussa ja siitä jatkuu opinnot ellen sitten työllisty tässä välissä. Toki mulla on työelämään se suuntautuminen, ja siitä sitten sellaista normaalia lapsiperheen arkea tonne siviilin puolelle, Riikka hymyilee.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.