Vanhustenhoidosta tehdyt kantelut ovat rajussa nousussa: "Olemme menneet yhteiskunnassa raha ja säästöt edellä"

Vanhustenpalveluiden kantelut lisääntyvät – missä vika? 16:03
– Kaupunki määrää, millaista palvelua me saamme ostaa ja se ei aina todellakaan ole sitä, mitä mieheni tarvitsisi, kertoo omaishoitajana toimiva emeritaprofessori Sirkka-Liisa Kivelä Huomenta Suomessa.

Kantelut vanhusten palveluista ovat lisääntyneet tämän vuoden aikana. Valvira on puuttunut muun muassa asumispalveluihin, jotka on köyhdytetty pelkkään perushoivaan. Lisäksi on puututtu muun muassa liian vähäiseen henkilöstön määrään.

– On syntynyt lääkintäturvallisuusongelmia ja perushoivan, kuten hygieniasta ja ravinnosta huolehtimisen ongelmia, kertoo Valviran ylijohtaja Markus Henriksson.

Valviran saamien yhteydenottojen määrä on kaksinkertaistunut vuodessa. Osa koskee muita asioita, kuten lastensuojelua, mutta on selvää, että vanhustenpalveluissa on parantamisen varaa.

– Palveluntarve on kasvanut, mutta henkilöstön määrä vähentynyt, kiteyttää Henriksson.

– Kanteluiden määrän lisääntyminen johtuu myös siitä, että omaiset ovat valveutuneet, huomauttaa puolestaan emeritaprofessori Sirkka-Liisa Kivelä Huomenta Suomessa.

– Myös kotihoito on kriisiytynyt. Hoitajat eivät ehdi tehdä käynneillään paljoakaan ja lääkkeitäkin jää antamatta, Kivelä sanoo.

Epäkohtiin ei ole reagoitu

Tutkimustietoa vanhuspalveluista on saatu 2010-luvulta asti ja epäkohdat ovat olleet tiedossa pitkään.

– On ilmiselvä asia, että siihen ei ole reagoitu. Olemme menneet yhteiskunnassa raha ja säästöt edellä, Kivelä kritisoi.

Kanteluiden määrä on lisääntynyt enemmän yksityiseltä, kuin julkiselta puolelta.

– On yksiköitä, joissa asioihin täytyy kiinnittää huomiota, toteaa Helsingin kaupungin sairaala- kuntoutus- ja hoivapalveluista vastaava johtaja Seija Meripaasi Huomenta Suomessa.

– Vanhustenpalveluihin ollaan nyt suuntaamassa huomion lisäksi myös resursseja. Meillä on lähes koko maassa heikentynyt palveluiden saatavuus ikääntyvien palveluissa. Tässä asiassa vaaditaan paljon ponnistuksia, hän jatkaa.

Lakimuutoksen myötä hoitajaresursseihin on tulossa muutos, joka toteutuessaan tarkoittaa sitä, että hoitajia on tulossa 0,7 vanhusta kohden. Hoitajia tarvittaisiin 4500 lisää.

Hoitajaresursseja on kuitenkin vaikea saada, sillä ala ei ole houkuttava.

– Tälle pitää saada parempi maine. Se saadaan, kun alalle tehdään todellisia parannuksia, Kivelä toteaa.

– Yksinasuvat ja lapsettomat on unohdettu yhteiskunnassamme, Kivelä toteaa painokkaasti.

Lue myös:

    Uusimmat