Ongelmat vanhustenhoidossa jatkuvat – vanhustenhoivan hoitajamitoitus ei toteudu tällä vaalikaudella: "Ei ole rahaa"

Satoja ilmoituksia vanhustenhoidosta –"Hoivassa paljon ongelmia" 2:12
Valvontaviranomaiset ovat vastaanottaneet satoja vanhustenhoitoon liittyviä ilmoituksia viimeisen parin viikon aikana.

Pääministeri Antti Rinteen (sd.) mukaan 4 000 hoitajan ja lääkärin saaminen tällä vaalikaudella on toistaiseksi sula mahdottomuus. Hän kommentoi asiaa puoluejohtajien paneelikeskustelussa Kuntamarkkinoilla Helsingissä.

Vanhustenhoivan 0,7:n sitovan hoitajamitoituksen on arvioitu vaativan yli 4 000 hoitajaa lisää. Elokuun lopulla Kuntaliitto ja Kuntatyönantajat nostivat omaa arviotaan 5 000 hoitajaan.

Rinteeltä kysyttiin keskustelussa, mikä on sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen merkittävin saavutus tämän hallituskauden aikana. Rinne vastasi, että hallitus pyrkii toteuttamaan tämän vaalikauden aikana 0,7:n hoitajamitoituksen, seitsemän päivän hoitotakuun ja tuhannen ihmisen lisäyksen hoitavaan henkilökuntaan eli lääkäreihin ja hoitajiin.

– Ihan loppuun asti ei saada, me tarvitaan 4 000 hoitajaa ja lääkäriä lisää. Sitä ei pystytä tällä vaalikaudella toteuttamaan, ei ole rahaa, Rinne sanoi.

Siirtymäaika pohdinnassa

Hallitus aikoo antaa eduskunnalle esityksen sitovasta hoitajamitoituksesta tämän vuoden loppuun mennessä. Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) on sanonut, että mitoitus on tärkeää saada ripeästi ja yhdellä kertaa kirjattua lakiin, jotta yhteinen tahtotila käy kaikille selväksi.

Asiantuntijaryhmässä on pohdittu, kuinka pitkä siirtymäaika lakiin kirjataan ja miten sitovasta mitoituksesta aiheutuva työntekijöiden tarve ylipäätään ratkaistaan. Työn on arvioitu valmistuvan syyskuun loppuun mennessä. Sillä välin hallitus aikoo varata ensi vuoden budjettiin rahaa niin, että nykyinen suositus 0,5:n mitoituksesta toteutuisi joka puolella.

Sosiaali- ja terveysministeriö sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ovat aiemmin arvioineet, ettei hoitajamitoituksen nostaminen ratkaise vanhustenhuollon ongelmia.

Ministeriöstä sanottiin keväällä STT:lle, että on tärkeää arvioida kokonaisuutta. Ympärivuorokautisen hoivan sitovan hoitajamitoituksen on pelätty muun muassa vievän hoitajia pois kotihoidon palveluista. 

Lue myös:

    Uusimmat