Mainos

Vanhusten hoitoa yksityistetään

Psykiatristen hoitopaikkojen ohella kunnat yksityistävät vauhdilla myös vanhustenhuollon palveluja.

Osa kunnista ostaa kustannussyistä mm. ikäihmisten asumispalvelut kokonaan yksityisiltä. Näin on mm. Pieksämäellä, missä kaupunki ostaa kaikki vanhusten asumispalvelut. Säästö on jopa 800 000 euroa vuodessa, kun yksityisiinhoitokoteihin sijoitettuja vanhuksia ei tarvitse hoitaa laitoksissa.

- Jos pienkodeissa hoitopäivän hinta on 50:stä 70 euroon päivältä, niin laitoshoidossa hinnat ovat 80 eurosta eteenpäin, laskee Pieksämäen kaupungin vanhustenhuollon ohjaaja Timo Parkkinen.

Koko maassa säästöpotti nousee jopa 90 miljoonaan euroon, kun kunnat ostavat asumispalveluja yksityisiltä noin 10 000 vanhukselle. Tarve olisi moninkertainen.

- Tämä talavi on ollut tosi tiukka. Kysyntää on ollut lähes viikoittain. Usemman kerrankin viikossa ja ihan ympäri puolelta Suomea, että omalla paikkakunnallakin on ollut tosi paljon paikan tarvitsijoita ja on edelleen, kertoo Hoitokoti Iltaruskon johtaja Raili Väänänen Pieksämäeltä.

Pieksämäellä, kuten koko maassa, vanhusten hoito painottuu suurten ikäluokkien ikääntyessä yhä enemmän yksityiselle puolelle.

Vanhusten määrän kasvu pakottaa kehittämään uusia toimintamalleja. Jo nyt paristakymmenetä tuhannesta vanhainkotipaikasta on 10 % yksityisten ylläpitämiä, Pieksämäellä noin puolet.

(MTV3)

(Huomenta Suomi 13.03.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.