Vanhuspotilaita kuollut väärin käytettyihin turvavälineisiin

Terveydenhuollon oikeusturvakeskuksen TEO:n tietoon on tullut tapauksia, joissa vanhuspotilas on kuollut kuristumalla käytössään olleeseen turvavälineeseen. Apulaisjohtaja Tarja Holin mukaan tapauksia on parilta viime vuodelta yhteensä kolme. Kuolintapaukset ovat tapahtuneet eri puolilla Suomea.

TEO sai tietää kuristuskuolemista poliisilta, joka on selvittänyt vanhusten kuolinsyytä. Kahdessa tapauksessa poliisi on päättänyt tutkinnan ja todennut, että hoitajia ei ole syytä epäillä rikoksesta. Kuolemaa ei voitu osoittaa kenenkään yksittäisen työntekijän viaksi. Yksi tapauksista on niin tuore, että poliisin selvitykset ovat vielä kesken.

Tapaukset eivät liity toisiinsa. Yhteistä niille on kuitenkin se, että turvavälineiden käytöstä ei ole tehty yksilöityä päätöstä hoitavan lääkärin ja hoitajien kesken. Turvavälineiden käyttöä ei myöskään ole systemaattisesti kirjattu potilasasiakirjoihin. Turvavälinettä on lisäksi käytetty maahantuojan turvaohjeiden vastaisesti. Potilaalla on muun muassa käytetty vuoteessa sellaista turvaliiviä, joka on tarkoitettu pyörätuoliin estämään potilaan valumisen alaspäin. Vuodepotilaalla on käytetty magneettivyötä, mutta sivuvyöt on jätetty kiinnittämättä ja vuoteen laita on jätetty alas vastoin maahantuojan nimenomaista turvaohjetta.

TEO muistuttaa turvavälineiden oikeasta käytöstä

TEO haluaakin muistuttaa hoitohenkilökuntaa turvavälineiden oikeasta käytöstä.

-Kun seuraukset ovat niin vakavat, meistä on tärkeää, että hoitajat ja lääkärit osaavat kiinnittää siihen etukäteen huomiota. Ettei kuolemantapauksia tulisi yhtäkään lisää, Holi kertoo.

TEO:n mukaan turvaliivien, sidontavöiden tai muiden potilaan liikkumista rajoittavien menetelmien käytöstä ei ole normeja. Vanhuspotilaan omaa turvallisuutta vakavasti uhkaavan vaaran torjumiseksi potilaan liikkumista saa rajoittaa hänen tahdostaan riippumatta. TEO:n mukaan liikkumisvapautta rajoittava hoitopäätös on tehtävä aina potilaskohtaisesti ja sitä tehtäessä on otettava huomioon potilaalle koituvat haitat ja hyödyt. Hoitopäätöksistä vastaa potilasta hoitava lääkäri.

Henkilökunnan tulee huolehtia turvavälineen asianmukaisesta käytöstä ja turvaohjeiden noudattamisesta. Päätös toimenpiteestä perusteluineen on kirjattava asianmukaisesti potilasasiakirjoihin ja rajoituksen jatkamista on arvioitava riittävän usein, TEO muistuttaa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat