Vanhempien läsnäolo vähentää nuorten alkoholinkäyttöä

Vanhemmat ja lapset ovat päivittäin yhdessä vain parikymmentä minuuttia. Yhteinen aika käytetään yleensä television katsomiseen.

Yhdessäolo ja asioiden opettaminen auttavat nuoria selviämään myöhemmin tilanteissa, joissa alkoholi näyttelee suurta roolia.

Tutkimusprofessori Salme Ahlström sanoo, että vanhemmat voivat ehkäistä nuorten alkoholiongelmia opettamalla lapsia ja nuoria hallitsemaan omia tunteitaan ja mielihalujaan. Tutkimusten mukaan lasten ja nuorten olisi tärkeää opetella myös käyttäytymään hankalissa tilanteissa rauhallisesti.

Toinen juttu on se, toteutuuko tämä nyky-Suomessa, kun perheen yhteinen aika jää vähiin vaikka saman katon alla asutaankin.

- Vanhemmat ja lapset ovat yhdessä päivittäin parikymmentä minuuttia. Ja tässä ajassa on mukana television katselu ja ruokailu yhdessä, tutkimusprofessori Salme Ahlström sanoi. Hän puhui Päihdetiedotusseminaarissa Hollannin Haarlemissa.

Vanhemmat voivat suojata jälkikasvuaan myös seuraamalla läheltä lastensa elämää, tuntemalla heidän kaverinsa ja liikkumisensa.

- Nuorten ja aikuisten olisi hyvä päättää asioista yhdessä. Aikuiset kuitenkin asettavat rajat, Ahlström sanoo.

Vanhemman tuki on nuorelle hyvin tärkeä silloin, kun kaveripiirissä tyrkytetään viinaa ja paine humalajuomiseen on kova.

"Hyvä äiti ja isä huolehtii lapsesta"

Kun lapsilta kysyttiin tutkimuksessa, millainen on hyvä äiti ja isä, he vastasivat, että hyvä vanhempi on kiva ja pitää lapsesta huolta. Toisekseen hyvä vanhempi asettaa rajat, mutta ei ole liian ankara. Kolmanneksi hyvä vanhempi ei ryyppää eikä riitele.

Mitä enemmän nuorilla on käytössään rahaa, sitä herkemmin he käyttävät sitä alkoholiin. Moni nuori tekee koulun tai opiskelun ohessa töitä ja hankkii omaa rahaa. Varsinkin pojilla raha kuluu herkästi alkoholiin, tytöt taas valitsevat usein uuden vaatteen tai meikkejä.

Alkoholin aiheuttamat ongelmat nuorille voivat olla pahimmillaan karuja, kuten vakavat liikenneonnettomuudet, tapaturmat, väkivalta tai jopa itsemurhat.

Humalaisia tyttöjä ja poikia käytetään hyväksi, sukupuolitaudit leviävät ja tytöt tulevat vahingossa raskaaksi.

- Viimeaikaiset tutkimukset näyttävät myös sen, että kerralla runsaasti juotu alkoholi heikentää nuoren muistia ja puheen kehitystä, Ahlström kuvailee.

Osalla nuorista myös aikaiset alkoholikokeilut ennakoivat myöhempiä alkoholiongelmia.

- Tämän takia ikärajoja on valvottava kotona, kaupassa ja ravintoloissa, professori painottaa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat