Vanhempi, lääkitsetkö lastasi turhaan – ja jopa vaarallisesti!

Yhdysvaltalaisen kansallisen kyselyn mukaan yli 40 prosenttia vanhemmista lääkitsee nuoria lapsiaan turhaan – ja jopa vaarallisesti – monivaikutteisilla flunssalääkkeillä.

Yhdysvaltalaisen lasten terveyttä mittaavan kyselyn mukaan vanhemmat lääkitsevät nuoria lapsiaan turhaan, ja lapsille annetut lääkkeet voivat olla jopa terveydelle vaarallisia. Yhdysvaltalaisen lastensairaalan raportoiman kyselyn mukaan 44 prosenttia vanhemmista, joilla oli alle 4-vuotiaita lapsia, oli antanut jälkikasvulleen monivaikutteisia flunssa- ja yskänlääkkeitä, 42 prosenttia yskänlääkettä ja 25 prosenttia tukkoisuuteen vaikuttavaa lääkettä.

Jo 1990-luvulta on tiedetty, että flunssa- ja yskänlääkkeet eivät auta lapsia ja saattavat jopa olla haitallisia. Lääkkeet voivat tehdä lapsesta uneliaan, kohottaa sydämensykettä tai aiheuttaa jopa hengitysvaikeuksia ja kohtauksia. Vaikka tällaisia sivuoireita ilmeneekin vain pienellä osalla lapsista, lääkkeet eivät silti tehoa normaaliin kausittaiseen nuhaan.

– Ammatissani lastenlääkärinä en suosittele tällaista lääkitystä käytettäväksi, C.S. Mottin lastensairaalan johtaja Matthew Davis toteaa.

Davis suosittelee vanhempia turvautumaan perinteisempiin keinoihin: pään kohotettu asento pedissä auttaa, kuten myös höyryhengitys.

Vuonna 2008 toteutettu lasten hyvinvointia mittaava kysely osoitti, että vielä tuolloin jopa 60 prosenttia vanhemmista lääkitsi turhaan lapsiaan. Kehitys on siis ainakin Davisin mukaan oikea.


Lähteet:My Health News Daily, National Poll on Children's Health

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja