Vanhemmat, valvokaa lastenne kotibileitä!

Helsinki ja Vantaa patistavat vanhempia valvomaan nykyistä paremmin lastensa kotona järjestämiä bileitä. Tekstiviestit ja Facebook levittävät nopeasti ja tehokkaasti sanaa bileistä, joissa ei ole vanhempia paikalla, ja tällaiset isot juhlat riistäytyvät helposti nuoren emännän tai isännän käsistä. Pahimmillaan menee koti remonttiin ja auto mäskäksi.

Kaupungit muistuttavat, että kesälomien aikana vanhempien tulee valvoa lastensa vapaa-ajanviettoa. Lisääntynyt vapaa-aika ja lämpimät kelit kun lisäävät riskiä nuorten päihteiden käyttöön.

Komisario Jarmo Ojala Itä-Uudenmaan poliisista kertoo, että kesäisin nuorten järjestämät kotibileet työllistävät poliisia normaalia enemmän. Esimerkiksi juhannuksena poliisi joutui puuttumaan Helsingissä Itäkeskuksen poliisipiirin alueella lähes 200 nuoren illanviettoon kodissa, josta vanhemmat olivat matkoilla.

- Usein vanhemmat luottavat nuoriinsa liikaa juhlien järjestäjänä ja tilanne saattaa karata hallinnasta. Kotibileistä kannattaa kertoa naapurille tai tutulle aikuiselle, joka voisi valvoa juhlijoita ja varmistaa sekä nuorten että kodin turvallisuuden, toteaa ylikonstaapeli Pentti Tarvonen Itäkeskuksen poliisista.

Nuorten alkoholin käyttöön liittyy aina riskejä. Vantaalla maaliskuussa 2009 tehdyn tutkimuksen mukaan 30 prosenttia yläkouluikäisistä oli ollut elämänsä aikana humalassa. Humalassa olleista nuorista 18 prosenttia kertoi ajaneensa päihtyneenä moottoriajoneuvoa ja 26 prosenttia oli ollut päihtyneen kyydissä. Lisäksi humalassa olleista nuorista 43 prosenttia oli sammunut ja puolet menettänyt muistinsa.

Nuorisoa pitää etävahtia

Helsingin kaupungin Puutu Nyt! -hankkeen projektityöntekijä Marko Harapainen neuvoo keskustelemaan kotiin jäävän nuoren kanssa jo etukäteen.

- Oman nuoren kanssa on tehtävä säännöt selviksi: saako pitää kotibileitä ja jos saa, minkä kokoluokan bileitä. Myös alkoholista käytöstä pitää puhua. Valitettavasti tieto bileistä leviää nopeasti ja riski, että juhlat lähtevät käsistä, on suuri.

Nuori emäntä tai isäntä ei välttämättä tällöin edes tunne kaikkia vieraitaan.

- Sitten varastellaan tavaroita ja rikotaan paikkoja. Joskus on otettu isäntäväen autokin ja ajettu se kännissä metsään. Mikään vakuutushan ei korvaa tätä, Harapainen kertoo.

Harapainen neuvoo pyytämään naapureita tai muuta tuttua, turvallista aikuista vahtimaan hieman etäämmältä kotiin jäävää nuorisoa ja puuttumaan tarpeen vaatiessa tilanteeseen.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat