Vanhemmat eivät enää aseta rajoja lapsilleen – "Aivan radikaali muutos"

Lasten tuen tarve kasvaa - mistä apua vanhemmuuteen? 10:57
KATSO VIDEO: Ylisuojellaanko lapsia nykyisin? Ovatko rajat rakkautta, ja miksi vanhemmat eivät uskalla vetää lapsilleen rajoja?

Lapsia ylisuojellaan, vanhemmat eivät vedä rajoja, eikä lapsilta odoteta mitään – tätäkö on nykyajan lastenkasvatus, pohdittiin Huomenta Suomessa.

Lastenkasvatus on muuttunut kurinpidosta rajattomuuteen samalla, kun älylaitteet tarjoavat lapsille rajattomasti sisältöä.

– Välillä tuntuu, ettei ole mitään odotuksia. Lapsi on se, joka kertoo, mitä haluaa, kommentoi erityisopettaja Aulikki Uski Huomenta Suomessa.

– Aikuinen ei varsinaisesti ota sitä kasvatusvastuuta, ei aseta niitä rajoja, joita lapsi tarvitsisi kasvaakseen tasapainoiseksi nuoreksi aikuiseksi, Uski jatkaa.

Mistä muutos johtuu ja mitä siitä seuraa?

Nyt 2000-luvulla, varsinkin 2010-luvulla, on tapahtunut jotain, mitä ei ole aiemmin tapahtunut. Psykologi Keijo Tahkokallion mukaan suuri syy muutokselle on älylaitteissa. 

– Aivan radikaali muutos, kommentoi Tahkokallio.

Nyt virtuaalimaailma, jota ei säädellä mitenkään ja joka on usein kohdennettu lapsille, on saanut pienimmätkin lapset valtaansa. Aivot kehittyvät lapsuudessa, jolloin aivot luovat hermoyhteyksiä tai "johdottuvat", luoden näin karttaa maailmasta. 

Nyt lasten aivot kehittyvät tähän virtuaalimaailmaan. Virtuaalimaailmassa sisältö on rajoittamatonta, kun taas tosimaailmassa voi olla ylisuojelua ja rajoitteita. Lapset kasvavat kahteen eri maailmaan, jossa säännöt ovat täysin erilaiset.

Erityisopettaja Uskin mukaan tämä näkyy esimerkiksi koulussa tai harrastuksissa, joissa monet lapset eivät ole tottuneet ottamaan vastaan ohjeita tai kieltoja aikuisilta. Monet lapset saavat myös rajoituksetta ladata haluamiaan sovelluksia ja pelejä puhelimiinsa.

– Elävät vähän kuin toisessa todellisuudessa, Uski sanoo.

Tahkokallion mukaan monet vanhemmat kyllä rakastavat lapsiaan paljon ja nykyisin lapset ovat hyvin haluttuja. Sitten kuitenkin pelätään lapsen vahingoittumista, jos aiheutetaan lapselle mielipahaa rajoituksin. Lapsen kehitykselle on kuitenkin tärkeää oppia käsittelemään myös epämieluisia tunteita.

Tehokas keino, jota psykologi suosittelee

– Jos lapsi on päätöksenteossa tasaveroinen aikuisen kanssa tai aikuista ylempänä, niin ei se loppujen lopuksi ole lapselle hyväksi, Aulikki Uski sanoo.

Vanhempien velvollisuus ja oikeus on asettaa rajoja, ja niiden vetäminen on rakkautta, Uski muistuttaa.

Tehokkain keino lapsuuden säätelyn parantamiseksi psykologi Keijo Tahkokallion mukaan olisi, että älypuhelimet poistettaisiin lapsilta ja nuorilta. Alle 16-vuotiaan aivot eivät ole kypsät käsittelemään älylaitteiden rajatonta tietomäärää

Tahkokallion mukaan kyseessä olisi paras yksittäinen toimenpide, joka tarjoaisi hyviä tuloksia nopeasti.

Katso yllä olevalta videolta koko haastattelu!

Lue myös:

    Uusimmat