Suomalaisvanhemmat pelkäävät luuri kädessä kasvavien lasten onnellisuuden puolesta: "He haluaisivat lasten olevan lapsia mahdollisimman pitkään"

Lapset kasvavat luuri kädessä - pitääkö olla huolissaan? 8:50

Suomalaisvanhemmat ovat tuoreessa tutkimuksessa ilmaisseet huolensa luuri kädessä kasvavista lapsista. Miten digilaitteet tulisi ottaa osaksi lapsen arkea ja milloin? Huomenta Suomessa keskiviikkona asiasta keskustelivat Xplora Mobilen maajohtaja Timo Vaskio ja Mannerheimin lastensuojeluliiton mediakasvatuksen suunnittelija Paula Aalto.

Xplora Mobilen teettämän uuden tutkimuksen mukaan suomalaisvanhemmat ovat huolissaan lastensa älypuhelimien käytöstä.

– Sitä pelätään, että lapsi sulkeutuu omaan kuplaansa ja että liiallinen käyttö vaikuttaa lapsen onnellisuuteen. Puhutaan isoista perustekijöistä, Xpora Mobilen maajohtaja Timo Vaskio kertoo.

– Vanhemmilla on selkeä huoli, että he haluaisivat lasten olevan lapsia mahdollisimman pitkään.

Tutkimuksen mukaan kolmannes suomalaisvanhemmista kokee, että oikea ikä antaa lapselle älypuhelin olisi yhdeksän vuotta. Silti jo noin kymmenellä prosentilla viisivuotiaista on älypuhelin. Vaskio uskoo, että tähän vaikuttaa ryhmäpaine, mutta myös se, ettei markkinoilla ole juuri muita päätelaitteita kuin älypuhelimia. Lapseen kun kuitenkin halutaan pitää yhteyttä ja tietää, missä tämä kulloinkin liikkuu.

Älypuhelin on nykylapselle tärkeä väline

Mannerheimin lastensuojeluliiton mediakasvatuksen suunnittelija Paula Aalto ymmärtää vanhempien huolen, mutta toivoo keskusteluun myös lapsen näkökulmaa. Lapselle älypuhelin on tapa pitää yhteyttä kavereihin, suunnitella harrastuksia ja ilmaista itseään.

– Mitä pienemmästä lapsesta puhutaan, sitä paremmin ymmärrän huolen, tarvitseeko lapsi niitä digitaalisia alustoja, Aalto sanoo.

Hänen mukaansa esimerkiksi koulun alkaminen on luonteva aika älypuhelimen käyttöönotolle. Tuolloinkaan koko nettimaailmaa ei kannata läväyttää lapselle kerralla – internetistä kun löytyy pahojakin asioita. Digitaalinen maailma tulisi tuoda osaksi lapsen arkea hallitusti järkevien pelisääntöjen avulla. Lisäksi elämässä on hyvä muistaa tasapaino ja monipuolisuus.

Avoin keskusteluyhteys vähentää urkkimisen tarvetta

Kun lapsi sitten saa älypuhelimen, vanhemmilla voi olla houkutus seurata, millaisia sisältöjä tämä laitteella kuluttaa. Aalto toivoo, että älypuhelimen käytöstä tulisi samalla tavalla arkinen keskusteluaihe kuin koulupäivän sisällöstä, jolloin lapsen puhelinta ei tarvitsisi urkkia.

– Aikuisen velvollisuus on tietää, mitä lapsen elämään kuuluu ja mitä elämän ytimessä on, Aalto sanoo.

Hän kuitenkin toivoisi vanhemmilta myös hienotunteisuutta ja lapsen tietynlaisen itsenäisyyden tunnustamista.

Xplora Mobile on luonut älylaitteen, joka sopii lasten ja vanhempien väliseen yhteydenpitoon, mutta ei ole älypuhelin. Katso videolta koko haastattelu, ja miltä uutuuslaite näyttää! 

Lue myös:

    Uusimmat