Asiantuntija ei antaisi älypuhelinta alle 13-vuotiaalle – "Ei ole mitään syytä..."

Millaisia toimia voimme tehdä mielenterveyden eteen? 1:02
KATSO MYÖS: Pitäisikö sosiaalisen median käyttöä rajoittaa, jotta nuorten mielenterveys parantuisi?

Sosiaalipsykologi hankkisi nuorelle simpukkapuhelimen. Alakouluikäiseltä hän ottaisi jo annetun älylaitteen pois.

Sosiaalipsykologi Jonathan Haidt ei antaisi älypuhelinta alle 16-vuotiaalle. CNN:n haastattelema Haidt on kirjoittanut näkemyksistään myös kirjan, jossa toteaa, että niin sanottu nykyaikainen lapsuus ilmiöineen aiheuttaa jo ongelmia esimerkiksi nuorten mielenterveyteen.

"Ei somea ennen 16. ikävuotta"

Haidtin mukaan aiemmin leikkimiseen pohjautunut lapsuus on kadonnut; tilalle on tullut teknologisia ratkaisuja, jotka eivät aina suinkaan paranna elämää. Haidt myös uskoo, että amerikkalaisvanhemmat ylisuojelevat lapsiaan tosimaailmassa, mutta samalla alisuojelevat heiltä nettimaailmassa.

Haidt ei antaisi älypuhelinta lapsille ennen yläkouluikää. Sen sijaan hän hankkisi nuorelle simpukkapuhelimen tai älykellon.

– Ei somea ennen 16. ikävuotta. Näitä alustoja ei ole tehty lapsille, ne vaikuttavat olevan erityisen haitallisia juuri lapsille, Haidt kuvaa.

The Guardian- lehden Sophie McBain huomauttaa, ettei kaikkea voi syytää puhelinten niskaan; nuorilla nimittäin on paljon syitä kokea ahdistusta nykymaailmassa. McBainin mukaan teini-ikäiset voivat esimerkiksi ahdistua maailman tilasta, jota uutisoidaan netissä vuorokauden ympäri. Pelkkää somea ongelmista ei siis voi syyttää.

"Ei mitään syytä" puhelimille koulussa

Haidt luopuisi "puhelinlapsuudesta" ja palaisi takaisin itsenäiseen, vapaaseen leikkimiseen. Hän päästäisi lapset itsekseen ulos kirmailemaan ja kieltäisi puhelimet myös kouluista.

– Ei ole mitään syytä antaa lasten pitää suurinta mahdollista koskaan keksimäämme häiriötekijää taskuissaan koulutuntien aikana. Jos lapsilla on puhelimet, he viestittelevät tunnin aikana ja heidän huomionsa on puhelimessa, Haidt napauttaa.

Alakouluikäiseltä Haidt yksinkertaisesti ottaisi jo annetun älylaitteen pois. Lapsi voisi hänen mukaansa viestiä ja oleilla netissä tietokoneella; lisäksi älylaitteen eväämisestä olisi hyvä keskustella lapsen ystäväpiirissä, jotta muutkin vanhemmat toimisivat samoin eikä lapsi jäisi ainoana vaille puhelinta.

Esiteini-iässä älylaitteen evääminen on Haidtin mukaan hankalampaa, koska tämän ikäiset ovat jo mukana somessa. Avaimena hän pitääkin tiukkoja aikarajoja, jotta älylaitteen käyttö ei ole kokopäiväistä.

Teknologiasta tappeleminen on perheissä hyvin yleistä; moni vanhempi uskoo, ettei jo annettua puhelinta voi ottaa pois. Haidt ymmärtää epätoivoisen tilanteen, mutta on silti eri mieltä.

– Vanhemmat uskovat, että henki on päästetty pullosta: "ei hammastahnaakaan voi tunkea takaisin putkiloon, eihän?" Vastaan tähän, että kyllä sen pystyy tekemään, jos se oikeasti täytyy tehdä.

Katso myös:  Mihin somen sisältövaroituksia tarvitaan? "Koko ajan on entistä mahdottomampi säädellä sisältöjä, joita näemme..."

Mihin sisältövaroituksia tarvitaan? 9:35
Sisältövaroitukset ovat valuneet sosiaalisesta mediasta esimerkiksi kirjoihin, mutta voiko kirjoista traumatisoitua?

Lähde: CNN, The Guardian

Lue myös:

    Uusimmat