Mainos

Vanhanen varoo menemästä perustuslakiremontin yksityiskohtiin

Keskustan puheenjohtaja, pääministeri Matti Vanhanen ei aio ainakaan toistaiseksi mennä yksityiskohtiin presidentin valtaoikeuksien ruodinnassa.

Vanhanen sanoi keskustan puoluevaltuuston kokouksessa Lahdessa ymmärtävänsä, että suurimmalta puolueelta toivottaisiin yksityiskohtaista kantaa siitä, mitä presidentin valtaoikeuksille pitää tehdä.

Pääministerin mukaan tällainen ei olisi tässä vaiheessa kuitenkaan viisasta, koska asia on äärimmäisen herkkä ja tulee herättämään suuria poliittisia intohimoja.

Näin tulee olemaan hänen mukaansa siitäkin huolimatta, että nyt eletään asiassa tietyllä tapaa rauhallista jaksoa vaalien välissä. Asiaa ei Vanhasen mukaan lähdetä valmistelemaan suurten hallituspuolueiden sanelemana, vaan hakemalla aidosti yhteistyötä muiden puolueiden kanssa.

Perustuslain toimivuuden arviointi alkaa syksyllä asetettavassa parlamentaarisessa ohjausryhmässä. Vanhanen kertoi, että hän on pyytänyt keskustan edustajaksi ryhmään varapuhemies Seppo Kääriäistä, jonka käsialaa Lahdessa asiasta hyväksytty kannanotto asiasta on.

Laajalla yhteisymmärryksellä

Tuleva perustuslakiremontti ei herättänyt Lahden kokouksessa suurempia intohimoja.

Asiasta laadittu kannanotto hyväksyttiin yksimielisesti ja ilman keskustelua.

Keskustan puoluevaltuusto esittää puoluekokouksen hyväksyttäväksi linjausta, jossa todetaan, että keskusta on valmis arvioimaan ja tarvittaessa muuttamaan perustuslakia, myös tasavallan presidentin valtaoikeuksien osalta, yhteistyössä muiden eduskuntapuolueiden kanssa.

Pontimena on Suomen valtiojärjestelmän parlamentaarisen kansanvaltaisuuden vahvistaminen.

Keskustan puoluevaltuuskunta muistuttaa, että perustuslain muutokset ovat mahdollisia ainoastaan laajalla puolueiden välisellä yhteisymmärryksellä. Uudistustarpeita on arvioitava tasavaltalaisessa hengessä ilman lyhytnäköistä puoluepoliittista taktikointia.

Lääkäreitä terveyskeskuksiin

Keskustan valtuuskunta perää peruspalveluista antamassaan kannanotossa helpotusta terveyskeskusten lääkäripulaan.

Apuun tarvittaisiin mahdollisimman pian laaja toimenpidepaketti, joka sisältäisi sekä kiireellisiä lyhyen tähtäimen toimia että pidemmällä aikavälillä vaikuttavia toimia henkilöstön rekrytoimiseksi terveyskeskustyöhön.

Keskusta katsoo, että parempaan tasapainoon perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon välillä päästään, kun tuleva lääkäreiden lisäys suunnataan terveyskeskuksiin.

Julkisella sektorilla olisi keskustan mielestä kehitettävä työnjakamismalleja, koulutusta, työolojen ja -aikojen joustavuutta sekä mahdollisuutta vaikuttaa oman työn sisältöön. Lääkärikoulutusta on kehitettävä vastaamaan nykyistä paremmin terveyskeskustyön tarpeita.

(MTV3-STT)

Lue myös: (26.04.08)

Lue myös: (27.04.08)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.