Mainos

Vanhanen: Valtio ei anna lisärahaa hoitajille

Valtio sotkisi koko neuvottelujärjestelmän, mikäli se lisäisi nyt valtionosuuttaan, sanoo pääministeri. Valtiovarainministerin mukaan palkansaajapuolen johtajat ovat toivoneet, ettei hallitus sekaannu neuvotteluihin. Peruspalveluministeri sanoo, että potilasturvallisuuden takaamiseksi tehdään kaikki voitava.

Pääministeri Matti Vanhasen mukaan Suomi elää korkeasuhdanteen huipulla.

- Loppuvuoden lisätalousarvioon tuloutetaan tältä vuodelta paljon sekä erilaisia satunnaisia tuloja, myyntituloja, osinkotuloja että myös verotuloja. Se antaa myös mahdollisuuden nyt velan merkittävään lyhentämiseen, pääministeri toteaa.

Tehyn ja kuntatyönantajan palkkaneuvotteluja käydään valtakunnansovittelijan johdolla. Valtion linja on selvä: Lisää rahaa ei tule, muuta rahaa ei ole. Valtio kuitenkin varautuu mahdollisiin lakkoihin.

Oulussa tehyläiset vaativat lisää rahaa

Hallitus: Lisärahaa ei tipu

Rahaahan valtiolla on, kuten lisätalousarviosta selviää, mutta valtion osuutta palkkaneuvotteluihin ei aiota lisätä.

- Jos valtio lisäisi osuuttaan, niin silloin valtio sotkisi tulevaisuutta varten koko neuvottelujärjestelmän, sanoo Vanhanen.

"Valtio ei sekaannu neuvotteluihin"

Valtiovarainministeri Jyrki Katainen toivoo, että kaikille on selvää, ettei vuoden 2007 loppuvuoden ylijäämällä voida tehdä mitään pysyviä menolisäyksiä.

- Tulevan vuoden talousarvio on tehty ja se sisältää tämän aiemmin sovitun kunnille suunnattavan valtionosuuden.

Ministerin mukaan palkansaajapuolen johtajat ovat toivoneet, ettei valtio sekaannu palkkaneuvotteluihin ongelmatilanteessa. Katainen toteaa, että sopivan palkankorotuksen määrittely on työntekijän ja työnantajan välinen kysymys.

"Potilasturvallisuuden takaamiseksi tehdään kaikki"

Peruspalveluministeri Paula Risikko kertoo, että valtiolla on erilaisia toimenpiteitä potilasturvallisuuden takaamiseksi. Turvallisuutta voidaan muun muassa taata työnjaon kehittämisellä, työaikajärjestelyillä ja tehtävien uudelleenjaolla.

- Tässä on nyt kysymyksessä hyvin erityisosaamista vaativat yksiköt, ja vaikeus on saada töihin henkilöitä, jotka osaavat samoja tehtäviä. Tietysti tässä on vielä jonkin verran aikaa kouluttaa tehtäviin ennen lakon alkua, Risikko sanoo.

Myös ostopalvelujärjestelmän käyttö yksityiseltä puolelta on ministerin mukaan mahdollista.

- Kaikki mitä voidaan tehdä potilasturvallisuuden tekemiseksi, se tehdään.

Lisätietoja järjestelyistä saadaan huomenna.

(MTV3/Anna Paasonen)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.