Mainos

Vanhanen uudistaisi työsuhdematkalipun

Pääministeri perustelee ehdotustaan sillä, että joukkoliikennettä lisäämällä vähennetään kasvihuonepäästöjä liikenteessä. Työsuhdematkalipun käyttö tuli mahdolliseksi vuonna 2006.

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) ehdottaa, että työsuhdematkalipusta tehtäisiin nykyistä monipuolisempi ja houkuttelevampi. Näin voitaisiin Vanhasen mielestä moninkertaistaa joukkoliikenteen käyttöä.

Vanhanen toivoo Suomenmaa-lehdessä, että asiasta sovittaisiin vuoden 2009 palkkaneuvotteluissa osana pitkäaikaista palkkasopimusta. Silloin osa palkankorotuksista annettaisiin työsuhdematkalippuna.

Työsuhdematkalipun käyttö tuli mahdolliseksi vuonna 2006, mutta sen suosio on jäänyt vähäiseksi. Siinä työnantaja maksaa ainakin osittain työntekijöilleen joukkoliikennelipun. Työntekijälle lippu on 75-prosenttisesti verotettavaa tuloa ja tarkoitettu vain hänen omaan käyttöönsä.

Vanhasen mielestä työsuhdematkalipun pitäisi olla maksukortti, joka kelpaa busseissa, junissa, metrossa ja takseissa. Vanhasen kaavailuissa lippu ei olisi enää henkilökohtainen, vaan sen saisi antaa puolisolleen tai lapsilleen tai vaikkapa myydä eteenpäin sopivaan hintaan.

- Tärkeintä olisi se, että liikennöitsijät voisivat saada rahaa itselleen vain kehittämällä palveluita, joita matkustajat haluavat käyttää. Uskon, että korttien raha kiertäisi lopulta liikennevälineisiin vaikka junamatkana hiihtolomalla, Vanhanen kirjoittaa lehdessä.

Joukkoliikenteen tukeminen vähentäisi kasvihuonepäästöjä

Vanhanen perustelee ehdotustaan sillä, että kasvihuonepäästöjä on vähennettävä myös liikenteessä ja siellä tavoitteeseen voidaan päästä vähentämällä yksityisautoilua ja lisäämällä joukkoliikennettä.

Vanhanen osoittaa ehdotuksensa erityisesti työmarkkinajärjestöille, jotka "miettivät, miten myös ne voisivat toimia ilmastonmuutosta vastaan".

Uudenlaisen työsuhdematkalipun laajamittainen käyttöönotto on Vanhasen mielestä mahdollista vain osana riittävän pitkäaikaista palkkasopimusta ja monen eri tahon yhteistyöllä.

- Ensin pitäisi hyväksyä, että osa palkastamme on korvamerkitty joukkoliikenteelle, Vanhanen kirjoittaa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.