Mainos

Vanhanen torjuu kokoomuksen puheet Natosta ja puolustusrahoista

Georgia ei pakota linjanmuutoksiin.

Pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) mielestä Georgian kriisi ei ole peruste kasvattaa Suomen puolustusmäärärahoja tai ottaa Nato-jäsenyyttä aktiiviseen harkintaan. Vanhanen sanoi Yleisradion Pääministerin haastattelutunnilla tänään, että tapahtumat eivät ole peruste muuttaa tehtyjä suunnitelmia.

Puolustusmäärärahojen korottamista on esittänyt puolustusministeri Jyri Häkämies (kok.) Yleisradion haastattelussa äskettäin. Vanhasen mielestä yksittäistapaus ei ole peruste tehdä tuntuvaa korotusta määrärahoihin.

Suomen ei Vanhasen mielestä tarvitse arvioida puolustustaan uudelleen, koska se on jo nyt perustanut puolustuksensa olettamukselle, että nykymaailmassa aseelliset selkkaukset ovat edelleen mahdollisia. Nyt peruslinjaan ei tarvita muuta kuin päivitystä.

Vanhanen kommentoi ulkoministeri Alexander Stubbin (kok.) Nato-kannanottoa todeten, että kyseessä oli enemmänkin kokoomuksen kuin ulkoministerin puheenvuoro.

-Pidämme kiinni niistä päätöksistä jotka meillä on. Meillä on Nato-optio, mutta sitä ei ole aktivoitu, eikä sitä olla aktivoimassa tässä tulevassa selonteossa, Vanhanen vakuutti.

Virallinen linja ei ole muuttunut miksikään, vaikka keskustelua käydään.

-Sehän on tiedetty, että kokoomuksessa on ollut Nato-jäsenyyteen huomattavasti myönteisempi suhtautuminen. Se, että sen ulkoministeri lausuu, ei ole Suomen ilmoitus, Vanhanen sanoo.

Stubb sanoi alkuviikolla ulkoministeriön 90-vuotisjuhlien yhteydessä, että Suomen on syytä harkita Nato-jäsenyyttä ja että turvallisuuspolitiikan linjaa pitäisi arvioida tiuhemmin kuin nykyisin.

Vanhasen mielestä Suomessa pitäisi keskittyä pohtimaan enemmän Kaukasian rauhoittamista kuin käymään kotimaista kiistelyä Nato-jäsenyyden puolesta ja vastaan. Hän arveli, että sekä jäsenyyden puolustajat että vastustajat löytävät kriisistä perusteluja omalle kannalleen.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.