Mainos

Vanhanen torjuu Itälän vaatimukset

Pääministeri torjui opposition vaatimukset Nato-tiedonannosta. Kokoomuksen puheenjohtaja Ville Itälä perää hallitukselta selvää linjaa Nato-kysymykseen. Hänen mielestä maamme ulkopolitiikka on tällä hetkellä sekaisin.

Matti Vanhanen

Pääministeri Matti Vanhanen on tuoreeltaan torjunut oppositiojohtaja Ville Itälän vaatimukset nopeasta Nato-selonteosta tai -tiedonannosta. Vanhanen sanoi Ylen radiouutisille, että turvallisuuspolitiikan peruslinjaa tarkastellaan ensi vuonna eduskunnalle annettavassa selonteossa, kuten aiemmin on päätetty.

Pääministerin mukaan selonteon ajankohta on yhteisesti sovittu samoin kuin se, ettei selonteko ole viimeinen raja ratkaisujen tekemiselle. Kokoomuksen puheenjohtaja on välikysymyksen uhalla kiirehtinyt hallitusta tekemään selkoa siitä, mikä on sen kanta Suomen mahdolliseen Nato-jäsenyyteen.

Kokoomuksen puheenjohtaja Ville Itälä sanoo Turun Sanomien ja Aamulehden haastattelussa, että hallituksella täytyy olla oma linjansa selvillä viimeistään silloin, kun EU:ssa tehdään päätöksiä unionin yhteisestä puolustuksesta, mikä saattaa tapahtua jo joulukuussa.

Puheenjohtaja Ville Itälän mukaan kokoomus saattaa tehdä hallitukselle välikysymyksen ulko- ja turvallisuuspolitiikasta, mikäli hallituksen ulkopolitiikan linja ei selvene. Turun Sanomien ja Aamulehden haastattelussa Itälä arvostelee sekä hallitusta että presidentti Tarja Halosta.

Puheenjohtajan mukaan molemmat ovat antaneet ristiriitaisia lausuntoja siitä, milloin Suomen pitäisi päättää liittymisestä puolustusliitto Natoon.

-Harvoin ulkopolitiikassa on oltu näin sekaisin, Itälä sanoo.

Itälän mielestä Suomen linjauksien pitäisi olla selvillä jo ensi kuussa. Kysymys Natosta saattaa tulla esille, kun EU:n hallitusten välinen konferenssi (HVK) alkaa tehdä päätöksiä unionin yhteisestä puolustuksesta.

-Silloin hallituksella täytyy olla linja. Hallitus tekee joko selonteon tai tiedonannon. Jos niitä ei tule, jos hallitus on näin sekaisin, se voi olla välikysymyksen paikka, Itälä uhkaa haastattelussa.

(MTV3 - STT)

(Seitsemän uutiset 08.11.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.