Vanhanen ryöpytti Tehyä

Pääministeri Matti Vanhanen

Pääministerin mielestä Tehyn olisi pitänyt varoittaa jäseniään siitä, millainen vastuunselvittely yksittäistä jäsentä voi odottaa, jos työtaistelun vuoksi tapahtuu kuolemia.

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) arvostelee voimakkaasti hoitajaliitto Tehyn työtaistelutapoja. Vanhasen mielestä joukkoirtisanoutuminen oli poikkeuksellisen raju edunvalvonnan keino, jota ei voi ohittaa olankohautuksella.

"Uran kovasanaisin puhe"

KATKELMIA VANHASEN PUHEESTA

"Tehyn olisi tullut informoida jäsenistöään vastuukysymyksistä kuolemantapauksissa."

Vanhanen tyrmäsi opposiotion toimet Tehy-kiistassa.

Vanhasen mukaan irtisanoutumisilla Tehy halusi ohittaa normaalin sopimusyhteiskunnan kuuluvan tavan sopia työtaistelun rajoista niin, ettei haittaa aiheutuisi sivullisille eikä haitasta muodostuisi kohtuutonta. Vanhanen korostaa, että työtaistelun kohdistuminen kohteisiin, joissa seurauksena olisi ollut ihmishenkien menetyksiä jo ensimmäisten tuntien aikana, on Suomen työtaisteluhistoriassa ainutlaatuista.

Vanhasen mielestä Tehyn olisi pitänyt varoittaa jäseniään siitä, millainen vastuunselvittely yksittäistä jäsentä voi odottaa, jos työtaistelun vuoksi tapahtuu kuolemia.

Kuntatyönantaja vaikeassa asemassa

Kuntatyönantaja asetettiin kiistassa Vanhasen mukaan äärimmäisen vaikeaan asemaan. Vastuu potilaista, kuntatalouden kestävyydestä ja suhteesta muihin kuntatyöntekijöihin teki ratkaisun hakemisesta erittäin vaikean.

- Työnantaja viestitti jo varhaisessa vaiheessa valtiolle, ettei sillä ole keinoja taata potilasturvallisuutta työtaistelun toteutuessa, Vanhanen sanoo.

Terveysviranomaiset ryhtyivät Vanhasen mukaan irtisanoutumisten tultua selvittämään sosiaali- ja terveysministeriön johdolla seurauksia ja korvaavia toimia.

- Tästä työstä syntyi tunnettu esitys erillisestä laista. Kuntatyönantajakin oli esittänyt lain laatimista, mutta valtio ei ottanut tietenkään kantaa toisen osapuolen esitykseen. Laatimispäätös syntyi sairaanhoitopiirien, lääninhallitusten, terveydenhuollon oikeusturvakeskuksen ja sosiaali- ja terveysministeriön tilannearvioiden pohjalta.

Potilasturvalaki oli Vanhasen mielestä välttämätön. Se ei hänen mukaansa olisi kuitenkaan riittänyt kaikilta osin takaamaan potilasturvallisuutta.

- Olisimme ehkä päässeet samaan tilanteeseen kun normaalissa hoitoalan työtaistelussa, jossa on sovittu suojatyöstä, Vanhanen toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat