Mainos

Vanhanen: Pitkittyvä lakko katastrofi Suomelle

Pääministeri Matti Vanhanen on pettynyt satamien ahtaajien työtaistelun alkamiseen. Vanhanen sanoi MTV:n uutisten haastattelussa, että maailmankaupan kasvuun kiinni pääseminen vaikeutuu lakon vuoksi huomattavasti.

- Täällä Suomessa kaadetaan nyt vettä omille jaloille.

Pääministeri sanoo kuitenkin, että kyseessä on laillinen työtaistelu, joka pitää saada neuvottelemalla loppumaan mahdollisimman nopeasti.

- Jos tämä pitkittyy pahasti, seuraukset voivat olla erittäin kielteiset. Uskon kuitenkin, että osapuolet tietävät tämän kyllä. Nyt pitäisi tehdä töitä, tarjota, myydä ne maailmalle ja viedä, Vanhanen sanoo.

Vanhasen mukaan hallitus toimii taustalla. Mitään juridisia tai muitakaan toimenpiteitä ei ole tekeillä.

- Keskellä lamaakin pitää kuitenkin sopimusyhteiskunnan pelisäännöillä pystyä toimimaan.

Pääministeri ennustaa, että tehtaita joudutaan sulkemaan vielä lisää, koska kenelläkään ei ole varastoja, eikä mitään järkeä tehdä varastoon, jos ei pysty viemään tai myymään.

- Jos tämä pitkittyy, yhteiskunta pysähtyy asteittain. Sen verran kaukana näkökannat ovat toisistaan, että riski on olemassa pidemmästä työtaistelusta.

Pääministerin varovaisen arvion mukaan yhteiskunta kestäisi pitkää ahtaajalakkoa huonosti. Tilanne on hänen mukaansa erittäin vakava. Hallituksen mielestä lakolla on oikeutus, mutta ajankohta on erittäin huono juuri ja juuri elpyvän taloustilanteen vuoksi.

Katainenkin pettynyt

Myös valtiovarainministeri Jyrki Katainen on pettynyt lakon alkamiseen, koska vaikutukset tuontiin ja vientiin ovat rajut.

Kataisen mukaan maan talous ei kestä lakkoa pitkään.

- Jos asiakkaita löytyy suomalaisille tuotteille, tavaroita ei saisi antaa seistä satamissa tai tehtaiden olla suljettuina, ministeri sanoo.

Kataisenkaan taskusta ei löydy keinoja lakon ratkaisemiseksi. Työtaistelu on laillinen, ja Katainen toivookin neuvottelujen tuottavan tulosta.

Kysymykseen lakon jatkumisesta esimerkiksi kolme viikkoa, Katainen sanoo, että jokainen suomalainen kärsii ja kovaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.